Yvan Vindevogel zet stapje hoger

VemediaYvan Vindevogel, de ondernemer die samen met Marc Coucke Omega Pharma opstartte, laat zijn bedrijf Vemedia samengaan met de Franse groep Cooper. Beiden zijn specialisten in de productie en distributie van geneesmiddelen zonder voorschrift, de zogenaamde OTC (over the counter) producten. Ze zijn geografische complementair en vormen een nieuwe groep met Europese schaal.



Het investeringsfonds IK Investment Partners verkoopt zijn meerderheidsbelang in Vemedia aan Charterhouse Capital Partners LLP voor 375 miljoen euro. Charterhouse is eigenaar van La Coopération Pharmaceutique, kortweg Cooper, een marktleider in Frankrijk van OTC-productie en distributie. Vemedia is dan weer actief in de Nederland, België, Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal. Het is onder meer bekend van de pijnstiller Valdispert en het voetverzorgingsproduct Excilor. Recent nam het de producenten Oenobiol en Stardea over.

Vindevogel verkocht de meerderheid van Vemedia in 2012 aan IK voor 60 miljoen euro. Het fonds boekt dus nu een serieuze meerwaarde op de operatie. Vindevogel blijft minderheidsaandeelhouder van de nieuwe, grote groep.