Claude Delcour en Libei Chen [703]

Libei Chen en Claude Delcour

Vermogen
Gekend als Vadis en Bitong
Activiteit Datamining
Inplanting Brussel
Huidige positie 703


Claude Delcour en zijn echtgenote Libei Chen zijn de oprichters van Vadis, specialist in voorspellende modellen. Vadis specialiseerde zich in big data en datamining lang voor iedereen die termen in de mond nam. De onderneming werd in 2003 opgericht en is een referentie in het beheer van grote en complexe databanken, maar ook van het web, tekst, beeld en geluid. Claude Delcour is doctor in de toegepaste wetenschappen en ingenieur in de toegepaste wiskunde. Hij heeft twintig jaar ervaring met projecten die te maken hebben met wiskundige modelvorming, procescontrole en -optimalisering, datamining en statistiek. Claude Delcour was vijf jaar lang R&D-directeur bij Fortis Commercial & Private Banking.
“De enige toegevoegde waarde die gegevens opleveren, is het resultaat van de analyse die men ervan kan maken”, zegt Delcour in de pers. “We ordenen eerst de b-to-b-gegevens om vervolgens kennis op te bouwen. De ontwikkeling van algoritmen, programma’s en analysemethodes heeft jaren van onderzoek en ontwikkeling gevergd. Tijdens de eerste jaren investeerden we tot 40 procent van onze omzet opnieuw in de onderneming. We voeren nog altijd onderzoek uit om onze oplossingen te verbeteren, die geïntegreerd worden in softwarepakketten. Dat is een gigantisch werk, want wereldwijd zijn er 450 miljoen ondernemingen.”
Naast gestructureerde gegevens (datamining) verzamelt, analyseert, indexeert en structureert het in een aantal talen niet-gestructureerde gegevens. Einddoel is om de klanten de juiste informatie op het juiste moment en aan de juiste persoon te leveren. De voorspellingsmodellen die de Brusselse onderneming ontwikkelt, hebben onder meer tot doel klanten in staat te stellen om het commerciële potentieel van hun klanten in te schatten en 72 risiconiveaus te voorspellen. Ook worden oplossingen op maat aangeboden om hen te begeleiden bij hun commerciële, strategische en financiële doelstellingen. Vadis rekruteert zijn klanten in de grote accounts en instellingen, zoals de Europese Commissie, en in middelgrote bedrijven in de industrie, de grootdistributie of de e-business.

In 2017 werd Vadis failliet verklaard. Claude Delcour verdween daarop uit beeld.