Familie Vander Ghinste [551]

Vermogen € 34 578 000
Gekend als Bockor en Omer
Activiteit Brouwerij
Inplanting Bellegem (W-Vl)
Tendens Stijgend
Huidige positie 551


In 1892 koopt Remi Vander Ghinste een woonhuis met bijhorende gebouwen van een brouwer voor zijn 23-jarige zoon Omer. Datzelfde jaar nog rollen de eerste vaten Ouden Tripel over de Bellegemse kasseien. Remi Vander Ghinste verdeelt zijn bier met paard en kar in een straal van 15 km rond de brouwerij. Aangezien merken in die tijd nog niet bestonden, gaf hij zijn eigen naam aan zijn bier, de ‘bieren Omer Vander Ghinste’.

Omer Vander Ghinste huwt een brouwersdochter, Marguerite Vandamme. Zij was de kleindochter van Felix Verscheure, eigenaar van Brasserie LeFort op het Plein in Kortrijk. Dankzij haar inbreng verovert het bier van de kleine landelijke brouwerij de grote stad; menig café in Kortrijk krijgt als publiciteit een brandglas waarop de naam ‘Bieren Omer Vander Ghinste’ prijkt. Als in 1901 hun eerste zoon geboren wordt, noemen ze hem om evidente redenen Omer. Op die manier konden de dure brandramen ook dienen voor de volgende generatie. Dat was meteen het begin van een familiale traditie: sindsdien wordt de brouwerij telkens geleid door een Omer.

In de jaren ’20 begint vanuit Tjechoslowakije de pils aan een opmars. De consument keert zich af van de regionale speciaalbieren en eist bieren van lage gisting. Om dit type bier te kunnen brouwen, wordt in Bellegem een lagegistingstoren gebouwd die tot op heden nog steeds pronkt aan de Bellegemse horizon. Het bier wordt met succes op de markt gebracht onder de naam Ghinst Pils, in de jaren ‘30 wordt die naam veranderd naar Bockor. In de volgende decennia wordt Bockor het belangrijkste bier van de brouwerij. Om commerciële redenen wordt de naam van de brouwerij in 1977 dan ook gewijzigd naar Brouwerij Bockor.

Ondertussen blijft de familie Vander Ghinste steeds verder bieren van hoge en spontane gisting brouwen: VanderGhinste Oud Bruin, Kriek Jacobins, Kriek Max en Rosé Max.

In 2008 wordt een nieuw bier van hoge gisting gebrouwen, OMER. Traditional Blond. Zowel de naam als het imago verwijzen naar de oorsprong van de brouwerij en de glasramen waar het allemaal mee begon. OMER won ondertussen al internationale prijzen zoals de European Beer Star en de World Beer Cup.