Guy en Wilfried Van Baelen [692]

Vermogen
Gekend als Galaxy Studios
Activiteit Geluidsindustrie
Inplanting Mol
Huidige positie 692


Guy en Wilfried Van Baelen zijn verankerd in de muziekindustrie. In Mol bouwden ze het Galaxy-studiocomplex uit. Ze noemen het zelf “de stilste studio ter wereld”. Elk onderdeel is gebouwd op vier enorme veren die de trillingen van de aarde opvangen, maar ook die tussen de studio’s onderling. Ramen met 11 cm dik glas die tot 1 ton wegen, 30 cm dikke deuren, een geruisloos aircosysteem. Galaxy bedient dan ook de grootste sterren: Simple Minds, James Last, José Carreras, Lauryn Hill, Ramstein.

80 procent van de producties in de Galaxy Studios komt van film, video en games – niet meer van muziek. “Vandaag zou je deze studio’s niet meer opgebouwd krijgen”, zegt Wilfried Van Baelen in een interview. “Wij surften in de beginjaren mee op de gouden jaren negentig van de muziekindustrie, die in 1989 begon met VTM en ‘Tien om te Zien’.” Maar door het illegaal downloaden ging het bergaf met de hele platenindustrie. En zagen de broers zich verplicht andere horizonten op te zoeken.

3D SoundWilfried Van Baelen ontwikkelde daarop de technologie van driedimensionaal geluid. Het klassieke surround geluid is eigenlijk tweedimensionaal, in een plat vlak rond je oren. Van Baelen voegt daar een verticale dimensie aan toe, 3D-geluid langs extra kanalen via luidsprekers tegen het plafond. De techniek werd verankerd in het bedrijf Auro Technologies.

In 2012 sluiten beide broers een contract met Barco, dat 10 procent neemt in Auro Technologies. De beeldschermenspecialist verdeelt Auro 3D exclusief mee met hun bioscoopinrichting. De grootste blockbusters, zoals ‘The Hunger Games’, ‘Turbo’, ‘Spiderman’ en ‘Transformers 4’, werden intussen in het audioformaat opgenomen. Auro controleert 40 procent van de wereldmarkt. Dolby, dat in de jaren 80 de surroundtechnologie ontwikkelde, kon zich niet onbetuigd laten en ontwikkelde intussen zijn eigen Atmos-formaat. Zij staan voor 60 procent van de markt.

Maar de druk van Dolby bleek te sterk te zijn. In 2020 kijkt Auro Technologies aan tegen een verlies van net geen 60 miljoen euro. Twee jaar later volgt het faillissement. Jos Sluys koopt daarop een deelactiva over en probeert het bedrijf te laten doorstarten.