Hans Bourlon en Gert Verhulst [86]

Gert Verhulst

Vermogen € 241 164 000
Gekend als Studio 100 en Plopsaland
Activiteit Exploitatie van pretparken, mediaproducties
Inplanting Schelle
Tendens Stijgend
Huidige positie 86


Het succesverhaal van Studio 100 ging van start in 1996. Het bedrijf werd opgericht door Hans Bourlon, Gert Verhulst en Danny Verbiest. In 2005 stapte Verbiest uit het bedrijf. Zijn aandelen werden overgenomen door Fortis Private Equity, die daarmee 33 procent van het bedrijf in handen kreeg. Studio 100 is bekend van de kinder- en jeugdreeksen Samson & Gert, K3, Wizzy & Woppy, Kabouter Plop, Piet Piraat, Spring, Het Huis Anubis, Bumba, Amika, Mega Mindy en, sinds de overname van het Duitse EM Entertainment, ook van onder meer Maja de Bij en Wickie de Viking.

Studio 100 bezit themaparken als Plopsaland en Plopsaqua in De Panne, Plopsa Indoor in Hasselt, PlopsaCoo in Wallonië, Plopsa Indoor Coevorden in Nederland en ook een park in Duitsland, na de overname van Holiday Park. De pretparken zijn voor Studio 100 de belangrijkste cashmachine. Daarnaast maakte de groep 2 tot 3 films per jaar, goed voor 1 miljoen kijkers. De programma’s van Studio 100 zijn in Vlaanderen te zien op VRT, VTM, Nickelodeon, vtmKzoom en Studio100.tv. In 2010 werd ook de kookzender Njam! opgericht, voor 85 procent in handen van Studio 100 en voor 15 procent van topchef Peter Goossens. Die laatste stapte na een aantal persoonlijke moeilijkheden ondertussen uit de omroep.

Studio 100 verkocht al meer dan 5 miljoen cd’s in de Benelux en is ook de drijvende kracht achter onder meer Free Souffriau. In 2011 zette Studio 100 een belangrijke stap in de VS. House of Anubis ging in primetimepremière en kwam op die manier via de kabel bij bijna honderd miljoen Amerikaanse gezinnen de huiskamer binnen. Bijwijlen worden de stichters van Studio 100 publiek geconfronteerd met hun vermogen. Zo was er het nieuws dat er beslag werd gelegd op het jacht van Gert Verhulst. In 2009 kocht die een 36 meter lang luxeschip met acht suites, ter waarde van 1,5 miljoen euro, om er bedrijfsfeesten op te geven. De fiscus eiste dan weer 4 miljoen euro belastingen van Hans Bourlon voor de verkoop van zijn Studio 100-aandelen. In 2014 voerde de Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) een onderzoek naar het ‘fiscaal misbruik’ van Gert Verhulst en Hans Bourlon. Het ging om een bedrag van 12 miljoen euro dat ze zouden weggehaald hebben uit ‘Romelus en Remus’, de holding achter Studio 100. Uiteindelijk liet het BBI de zaak vallen, de reden is hiervoor is wel niet bekend.

Studio 100 krijgt regelmatig de kritiek dat ze junk voor kinderen produceren. Hans Bourlon zegt daar het volgende over: ‘Wij staan altijd open voor een volwassen discussie. Maar wie daarover een echt eerlijk debat wil voeren, rijdt zich nogal snel vast. Want wat zouden dan wel de regels moeten zijn? De mensen zijn wijs genoeg om zelf hun keuze te maken. En mocht ik morgen het bewijs krijgen dat wat wij doen nefast is voor de kinderen, dan stop ik onmiddellijk.’

Recent werd de muziekwereld door elkaar geschud toen de Studio 100-bazen aankondigde dat het huidige K3-trio ermee stopt. De meidengroep zou wel blijven bestaan. Via een talentenjacht op televisie zullen er drie nieuwe zangeressen, een blonde, een rosse en een zwarte, worden gezocht. “Dat is het concept. Het visuele aspect van de groep heeft iets iconisch”, zei Hans Bourlon in Terzake, “Kleine kinderen uit moslimgezinnen bereiken we vandaag moeilijk. Dat is iets wat ons bezighoudt. Dertig procent van de kleine kinderen in Vlaanderen leven in moslimgezinnen. Ik sluit niet uit dat een van de nieuwe zangeressen van K3 een moslimmeisje is, maar eerst en vooral kijken we naar de talenten van de kandidaten.”