Boobs ’n Burps verslikt zich (fundamenteel)

Roeline Ham had een droom. En een ambitie. Een keten van borstvoedingswinkels openen die drempelverlagend moest werken. Er zouden vroedvrouwen in dienst worden genomen die advies geven aan jonge moeders. Ondanks verzet van de grootbanken zette Ham door. Nu, vijf fysieke winkels en twee webwinkels later, legt ze het bijltje er bij neer. Jonge moeders willen wel advies horen maar ze willen er niet voor betalen. Ze komen langs in de winkel, of bellen, en kopen daarna op internet. Alle vestigingen van Boobs ’n Burps sluiten de deuren. Het sociaal investeringsfonds SI2 van Piet Colruyt deelt mee in de brokken.



Zaakvoerster Roeline Ham, zus van TV-maker Otto-Jan Ham, werd in 2012 nog verkozen tot vrouwelijke starter van het jaar. Maar zeven jaar na de opening van haar eerste borstvoedingswinkel in Dilbeek is het avontuur afgelopen. Haar verhaal kan twee kanten uit. Vooreerst zijn er de (commerciële) banken. Die hebben Boobs ’n Burps nooit gesteund. Voor de traditionele banken is het project van Ham niet commercieel genoeg. “We zijn langs geweest bij family, friends and fools, vertelde Ham daarover. Wanneer we na twee jaar extra winkels wilden openen en vers geld nodig hadden, vingen we opnieuw bot bij de traditionele banken. Die zagen onze gratis cursussen en goed opgeleide verkoopsters niet als een meerwaarde, wel als een extra kostprijs die zou wegen op onze rendabiliteit.”

Wie wel geld pompte in het idee was de Triodos Bank en investeringsfonds SI2 van Piet Colruyt. SI2 investeert uitsluitend in innovatieve sociale ondernemingen die zowel financieel rendement als sociale impact beloven. “De mensen van SI2 bleken juist gecharmeerd door onze maatschappelijke ambitie”, vertelt Ham. Maar ook SI2 houdt vast aan een welomschreven business plan. De cijfers moeten kloppen. Het jonge bedrijf moest daarbij bewijzen dat er meetbare maatstaven en criteria bestonden die kunnen aantonen dat er een echte sociale return on investment is. “Sociale impact is nu eenmaal niet altijd even gemakkelijk meetbaar, aldus Ham, maar sommige objectieven kunnen we vandaag al in een rekenblad gieten.” Het heeft niet mogen of kunnen zijn. Na twee kapitaalrondes houdt ook SI2 het voor bekeken.