Christ’l Joris en Etap duiken zwaar in de rode cijfers

Christ’l Joris

Parfibel, de Nederlandse holding van de familie Joris, incasseerde vorig jaar een verlies van 7,3 miljoen euro tegenover een verlies van1,2 miljoen euro in 2015. De basisvestiging in het Belgische Malle, producent van verlichtingssystemen, leed een verlies van 6 miljoen euro. In 2016 werden in Malle 67 van de 340 jobs geschrapt. Dit jaar gaan de Italiaanse en Britse filialen van Etap dicht. Christ’l Joris was tot midden vorig jaar voorzitter van de technologiefederatie Agoria. Het vermogen van haar familie valt terug van 33 naar 28 miljoen euro.



Etap had de voorbije jaren af te rekenen met een dubbele uitdaging. De vertraging in de bouwsector zorgde voor minder afzet bij de toeleverancier Etap. Op datzelfde moment werd massaal overgeschakeld van klassieke verlichting naar led-verlichting. Etap zag zijn groepsomzet vorig jaar terugvallen van 46 naar 40 miljoen euro. 12 miljoen daarvan werd gerealiseerd in België, 23 miljoen in onze buurlanden.

In een reactie op de crisis slankte Etap zijn personeelbestand globaal af van 414 naar 378 personeelsleden waarvan 281 in België. Die reorganisatie kostte 4 miljoen euro waarvan 2,8 miljoen aan loonkosten. Het bedrijf had ook af te rekenen met problemen bij de implementatie van een nieuwe ERP productiesoftware. Er kwam ook een nieuwe CEO voor de groep. Voor 2017 verwacht Etap betere cijfers. Het kapitaal van de Belgische vestiging werd met 7 miljoen euro opgetrokken om de verliezen te bufferen.