Daniël Termont: “Ik vloog twee keer met een door Optima gecharterd vliegtuig”

Optima logoTijdens de eerste hoorzitting over het Optima dossier in het Gentse stadhuis heeft de burgemeester Daniël Termont (S.pa) toelichting gegeven bij de motivatie waarom hij zich wou verantwoorden voor het stadsbestuur. Termont zegt dat hij drie keer is meegevlogen met een vliegtuig gecharterd door Optima. Hij wou dat dit op kosten zou gebeuren van de stad. Maar hij vond slechts facturen terug voor één van de drie vluchten. “Ik zag geen enkele andere optie dan de deontologische commissie zelf in te schakelen. Ik was in de overtuiging dat ik een fout had gemaakt, omdat ik geen facturen terugvond over de twee gecharterde vliegtuigen. Persoonlijk gewin is daarbij nooit mijn drijfveer geweest. U begrijpt dat de insinuaties dan ook persoonlijk pijnlijk waren. Ik stel mij ter beschikking en zal op al uw vragen een antwoord geven.” aldus de Gentse burgemeester voor de commissie.



Termont geeft ook gedetailleerde uitleg over de twee vliegtrips die hij maakte met een door Jeroen Piqueur gecharterd privévliegtuig. “Het gaat om twee verplaatsingen in 2004 en in 2005, naar de vastgoedbeurs Mipim in Cannes. Het vliegtuig vloog van Cannes naar Antwerpen en terug, op mijn vraag dat de kosten zouden aangerekend worden aan de stad. In 2006 nam ik deel aan een beurs in Londen over de exploitatie van nieuwe voetbalstadia. Dit gebeurde ten koste van de stad, met een door Optima gecharterd vliegtuig. Ik ben dus, ik herhaal het nog eens, nooit aan boord geweest van een boot of vliegtuig, eigendom van de Optima Bank.”

Over zijn persoonlijke contacten met Piqueur zegt Termont: “Ik ben inderdaad in 2003 op de begrafenis van zijn eerste echtgenote geweest. In 2008 was ik op het huwelijk van zijn zoon, kort. En in 2011 was ik op het huwelijk van Piqueur zelf, voor maximaal een half uurtje. Daar heb ik een korte speech met gelukwensen gehouden. Mag ik er op wijzen dat Optima pas na 2010 als vennoot uit het dossier van het voetbalstadion is verdwenen?”