De val van Mittal

MittalDe Brits-Indische familie Mittal, met de 65-jarige Lakshmi Mittal aan het hoofd, haalde jaarlijks 235 miljoen euro aan dividenden op bij de Luxemburgse staalgroep Arcelor-Mittal. Ooit was het aandeel van de familie in de staalgroep meer dan 30 miljard Britse pond waard. Nu is dat nog 3,3 miljard pond. Als gevolg van massale Chinese overcapaciteit in de staalproductie incasseerde Arcelor-Mittal vorig jaar een verlies van 5 miljard pond. De dividenden droogden op. In de Rich List die de Sunday Times publiceerde, eindigt Lakshmi Mittal op de 11de plaats met een vermogen van 5,5 miljard euro, een verlies van 1,5 miljard tegenover de vorige editie.



Grootvader Mohan Mittal zette de staalhandel op in het thuisland India. In 1976 week zoon Lakshmi uit naar Indonesië om te ontsnappen aan de impact van de Indische staat die de staalsector wou controleren. In 1995 scheidde hij zijn eigen belangen van de familiale belangen. De ambitieuze Lakshmi begon overal staalbedrijven op te kopen die niet meer rendabel waren, ook in België. Via harde saneringen en veel overheidssteun werd in 2006 de groep Arcelor-Mittal boven de doopvont gehouden. Twee kinderen van Lakshmi, zoon Aditya en dochter Vanisha, werden aan boord gehesen. In 2008 was het vermogen van Lakshmi bijna 28 miljard pond of 22 miljard euro waard, meteen goed voor de nummer één op de Rich List. Het was ook het grootste vermogen dat ooit werd gepubliceerd door de Sunday Times.

De ambitieuze Lakshmi begon overal staalbedrijven op te kopen die niet meer rendabel waren, ook in België

Toch zit de familie niet in zak en as. Lakshmi Mittal woont met zijn familie in drie herenhuizen in Kensington Palace Gardens, in Londen bekend als de “Billionaires’ Row”, een aankoop die goed was voor 300 miljoen pond. Samen met zijn schoonzoon bezit hij de voetbalploeg QPR (Queens Parc Rangers). Mittal staat ook bekend om zijn mecenaat, vorig jaar goed voor 18 miljoen pond. 15 miljoen daarvan ging naar de uitbouw van het Mittal Children’s Medical Centre in een Londens ziekenhuis.