Forse Brusselse tegenwind voor Paul Gheysens

Het is niet zeker dat hij er wakker van ligt, maar de kans bestaat. Paul Gheysens, de sterke man achter projectontwikkelaar Ghelamco, krijgt steeds meer tegenstand te verwerken bij de plannen voor de bouw van het Eurostadion op de Heyzelvlakte. “Een kantoorcomplex met een grasveld ertussen.” zo zeggen zijn critici. Maar belangrijker is het afhaken van de Rode Duivels om al hun matchen in het nieuwe stadion te spelen. En het feit dat Anderlecht meer en meer moeilijk doet.

“Wij zullen daarover geen akkoord tekenen met Ghelamco”, zo zei Bart Verhaeghe afgelopen week in Het Laatste Nieuws. “Voor iedere interland zullen verscheidene stadions zich kandidaat kunnen stellen en dan kiest de KBVB de beste optie uit. Zo doen ze het ook in onze buurlanden en dat is uiteindelijk het meest faire voor iedereen. Onze hele raad van bestuur staat achter die beslissing.” Bart Verhaeghe is zelf projectontwikkelaar met Uplace, grote baas van Club Brugge en ondervoorzitter en coming man van de Belgische Voetbalbond. “We vinden het als bond veel belangrijker dat de Rode Duivels goed presteren op het EK 2020, dan dat Brussel enkele matchen op dat EK mag organiseren.” zo besloot hij.



Eurostadion is keizer zonder kleren” kopte de Tijd daarop meteen. Volgens de krant wil ook Anderlecht weg uit het Eurostadion project. Anderlecht heeft wel een contract met Ghelamco, maar dat bepaalt dat de West-Vlaamse ontwikkelaar het project tijdig moet opleveren, zo niet gaat Anderlecht vrij uit. Om dat te doen moet Ghelamco deze zomer de werken starten. En dat lijkt onwaarschijnlijk. Er is een stortvloed bezwaren tegen de aanvraag tot bouw- en milieuvergunning. Er wordt ook een veldslag geleverd over het schrappen van een buurtweg die over parking C loopt. De lokale oppositie in Grimbergen, op wiens grondgebied moet worden gewerkt, gaat hard te keer. Ghelamco zegt volgende week uitgebreid inhoudelijk reageren. Topman Paul Gheysens liet aan de Tijd weten dat hij erin blijft geloven. “We hebben de opdracht gekregen een perfect stadion te bouwen. Dat zullen we doen.”, zegt hij vanuit Londen. Hij wijt de heisa aan verkiezingskoorts voor de lokale verkiezingen in 2018.