Kinepolis lanceert pretparkbioscopen

Innovatie in de leisuresector. De bioscoopgroep Kinepolis, met de familie Bert als referentie aandeelhouder, opent nog voor het einde van dit jaar vier zalen met 4DX technologie. 4DX brengt de bioscoopervaring naar een vierdimensionaal niveau: bezoekers kijken niet alleen naar een film, ze maken zelf deel uit van de actie. Bewegende stoelen en omgevingseffecten zoals wind, water, geur en licht, gesynchroniseerd met de actie op het scherm, moeten zorgen voor een ongekend immersieve 4D filmervaring. Kinepolis opent een 4DX-zaal in de Kinepolis-bioscopen van Antwerpen en Brussel (België), Lomme (Frankrijk) en Madrid (Spanje). Wat de investering kost, maakt Kinepolis niet bekend. De consument zal 6 tot 8 euro extra moeten betalen bovenop zijn gewoon ticket van 10 euro. Kinepolis hoopt dat de eerste zalen klaar zijn voor Kerst.



Kinepolis noemt 4DX een revolutionaire bioscooptechnologie. Speciaal opgeleide 4DX editors zorgen ervoor dat onder meer water-, wind-, licht- en misteffecten, in combinatie met realistische bewegingssimulaties, een nieuwe dimensie toevoegen aan de actie op het scherm. In een 4DX bioscoopzaal racen bezoekers mee in de wagen, drijven ze in de oceaan, voelen ze de wind in hun haar of ruiken ze bloemen. 4DX bioscoopstoelen zijn uitgerust met een speciale motor die precieze bewegingen mogelijk maakt en de snelheid van beweging controleert, synchroon met wat zich afspeelt op het scherm.

Nieuwe technologie is één zaak, ‘content’ voor de invulling daarvan is een andere zaak. De 3D Imax technologie raakte jaren terug niet van de grond omdat er gewoon geen films werden gemaakt voor 3D. Nu zegt Kinepolis dat 4DX samenwerkt met grote Hollywood studio’s rond de release van diverse films in het actie, animatie, horror en fantasy genre. Ook concerten en documentaires zijn beschikbaar in 4DX. In 2016 werden in totaal 105 films uitgebracht in 4DX, waarvan 59 Hollywood blockbusters. 4DX is beschikbaar voor zowel 2D als 3D films.