Uitvinders “kakmachine” zijn 16,5 miljoen euro waard

prodigestSam Possemiers, Massimo Marzorati en Willy Verstraete hebben hun bedrijf Prodigest ingebracht in de holding Microbial Resource Management Technologies. De spin off van de Gentse Universiteit krijgt daarbij een waardering mee van 16,5 miljoen euro. Prodigest is specialist in het opzetten van in vitro culturen. Het ging van start als een labo dat de menselijke spijsvertering in vitro nabouwde. Kunstenaar Wim Delvoye liep er in 2009 enkele weken stage. Hij deed er zijn inspiratie op om de Cloaca te maken, beter gekend als de “kakmachine”.



Prodigest werd opgestart in 2008. In die tijd lag de focus in eerste instantie op het begrijpen en reconstrueren van de menselijke spijsvertering. “Ik heb daar inderdaad inspiratie opgedaan”, zei Wim Delvoye daarover in 2010. “Maar je kon toen moeilijk van een machine spreken: dat waren bokalen op een plank met een alarm, om op vaste tijdstippen voedsel te kunnen toevoegen. Zij waren vooral geïnteresseerd in de microben die er aan het werk waren, niet zozeer in de mechanisering van het concept.”

Het mag duidelijk zijn dat het bedrijf ondertussen fors gegroeid is. Prodigest is nu actief op vier gebieden: in vitro technologie, analyse van voedselinnovaties, opzetten van deelexperimenten bij medische innovaties en analyse van de spijsvertering. Zo kan Prodigest bijvoorbeeld processen simuleren bij de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en op die manier dierenproeven overbodig maken.

Sam Possemiers, oprichter van Prodigest, was niet te bereiken voor commentaar. Hij controleert 37,5 % van de nieuwe holding, net zoveel als Massimo Marzorati. De overige 25 % zijn in handen van Willy Verstraete.