Het Vaticaan vs het miljard van de Broeders van Liefde

Het Vaticaan opent een officieel onderzoek naar de Belgische afdeling van de Broeders van Liefde. Aanleiding vormt het vernieuwde standpunt van de Broeders van Liefde inzake euthanasie. In perceptie worden de Broeders van Liefde, marktleiders in de geestelijke gezondheidszorg, onderschat. Mochten de Broeders van Liefde een Rijkste Belg zijn, dan zouden ze zonder moeite in de Top 25 staan met een vermogen dat aanleunt tegen het miljard euro. En dat met een sterke politieke verankering. Oud Europees voorzitter Herman Van Rompuy is bestuurder van de Broeders van Liefde, net als Marcia Dewachter, directeur van de Nationale Bank van België, en Bea Cantillon, professor sociale wetenschappen; achter de schermen drie CD&V kopstukken in de katholieke zuil. Inzet vormt niet zozeer de werking van de Broeders van Liefde, wel de macht die er mee gepaard gaat.



De Broeders van Liefde zijn in België marktleider in de geestelijke gezondheidszorg met 15 psychiatrische ziekenhuizen en 15 orthopedagogische centra. Daarnaast beheren ze meer dan 50 scholen voor gewoon en buitengewoon lager en secundair onderwijs. Ook de ouderenzorg, verslavingszorg, sociale economie en kinderdagopvang behoren tot hun activiteiten. In totaal verlenen om en bij 12.500 medewerkers in Vlaanderen in 1.500 in Wallonië zorg en onderwijs aan goed 40.000 kinderen, jongeren, volwassen en ouderen.

De Broeders van Liefde zoals die in België is uitgebouwd, leg je niet zo maar stil. De macht er van overnemen, dat is dan weer een heel ander verhaal.

Onder leiding van voorzitter Raphaël, Raf, De Rycke werden de Broeders van Liefde op een professionele leest geschoeid. Daarin staan twee vzw’s centraal. De vzw Provincialaat der Broeders van Liefde staat voor de exploitatie en is goed voor een omzet van 449 miljoen euro en een operationele cash flow van 40 miljoen euro. De vzw bouwde een eigen vermogen op van 438 miljoen. Daarnaast is er de patrimonium vzw die staat voor een geheel aan gebouwen met een historische waarde van 631 miljoen euro. Dat vastgoedpatrimonium wordt versneld afgeschreven en vernieuwd. Raf De Rycke werd in 2012 door de koning in de adelstand verheven.

De Broeders van Liefde in Gent zijn de basis van de internationale congregatie van de Broeders. De politieke macht van congregatie ligt echter in Rome in het Vaticaan en wel bij René Stockman, de voorganger van Raf De Rycke. KUL rector Rik Torfs stelt vandaag in Het Nieuwsblad dat Stockman de Broeders van Liefde in België zonder gebouwen en middelen kan zetten. Dat lijkt ons wel erg kort door de bocht. Een vzw is een redelijk eigenmachtige juridische organisatie. De Broeders van Liefde zoals die in België is uitgebouwd, leg je niet zo maar stil. De macht er van overnemen, dat is dan weer een heel ander verhaal.