102.100 Belgische dollarmiljonairs

dollar

België telde vorig jaar 102.100 mensen met een vermogen van minstens 1 miljoen dollar, exclusief de eigen woning. Het aantal dollarmiljonairs in ons land steeg daarmee met 8 procent tegenover 2013 en bereikt zodoende een recordhoogte. Hun totale vermogen dikte met 9,4 procent aan tot 257,4 miljard dollar. De cijfers werden bekend gemaakt door het consultancykantoor Capgemini en de Canadese vermogensbeheerder RBC Wealth Management op basis van publieke data van onder meer de Nationale Bank.

Een dollarmiljonair is een persoon die naast de gezinswoning een vermogen heeft van minstens 1 miljoen dollar. Tegen de koers van eind 2014 stemt dat overeen met 826.000 euro. De studie verklaart de toename mee door de stijgende beurskoersen. Daarbij komt dat heel wat vermogens vanuit het buitenlansd terug naar België zijn gebracht. Door de internationale gegevensuitwisseling wordt het steeds moeilijker buitenlandse vermogens aan de Belgische fiscus te onttrekken.
Wereldwijd waren er vorig jaar 14,6 miljoen dollarmiljonairs met een totaal vermogen van 56.400 miljard dollar. Dat is 125 keer het bruto binnenlands product van België. Van alle dollarmiljonairs woont 60 procent in de VS, Japan, Duitsland en China.