22 miljoen dividend en nieuwe Franse aandeelhouder voor familie de Spoelberch

Michel en Jocelyne Soutiran, de nieuwe Franse aandeelhouders van Cobepa

De investeringsmaatschappij Cobepa keert haar aandeelhouders over het boekjaar 2019 meer dan 44 miljoen euro aan dividenden uit. Iets meer dan de helft daarvan vloeit naar de AB InBev-familie de Spoelberch via de holding Cobehold. Die laatste verhoogt ook haar kapitaal met 65 miljoen euro. Dat kapitaal wordt ingebracht door de Luxemburgse holding Tradlux die in handen is van het Franse echtpaar Michel en Jocelyne Soutiran. Die verkochten hun wijnkurken en -capsulesproducent Sparflex aan Enoplastic, een wereldleider in synthetische wijnkurken, schroefdoppen en capsules. Cobepa is sinds vorig jaar de hoofdaandeelhouder van het Italiaanse bedrijf. Het echtpaar Soutiran werd daarbij gedeeltelijk uitbetaald in aandelen Cobehold. Ze controleert daarmee om en bij 3 % van de investeringsgroep.

Sparflex was oorspronkelijk een producent van gewone wijnkurken voor champagneflessen. Maar al snel begreep Michel Soutiran, een vroegere Mirage gevechtspiloot van het Franse leger, dat een kroonkurk deel uitmaakt van een volledig marketingproduct. Op die manier groeide Sparflex uit tot een aanbieder van totaaloplossingen voor marketing van alcoholische dranken, in hoofdzaak mousserende dranken. Tegenwoordig heeft Sparflex 450 medewerkers in dienst in 8 productiefaciliteiten in Frankrijk, Spanje en de Verenigde Staten. Er zijn verkoopfilialen in Duitsland, Italië, Zuid-Afrika, Japan, Australië en Latijns-Amerika.



Cobepa is het vehikel waarmee de familie de Spoelberch haar dividenden uit AB Inbev herinvesteert en diversifieert. De groep kwam recent in het nieuws bij de reddingsoperatie van de groep Le Pain Quotidien, een van haar meest zichtbare participaties.