75 miljoen voor supersecretaresse Germana Chiodi

chiodiEen cheque van 75 miljoen euro en twee schilderijen met kleurrijke bloemen van de hand van de barokke schilder Mario Nuzzi. Dat is de erfenis die de Italiaanse multimiljonair Bernardo Caporotti nalaat aan de 68-jarige Germana Chiodi. De vrouw was meer dan 40 jaar de secretaresse maar ook de rechterhand van Caporotti, de eigenaar van de Italiaanse grootdistributeur Esselunga. Alhoewel het vermogen van Caporotti op 2 miljard euro wordt geschat, kan zijn familie niet lachen met de 75 miljoen die naar Chiodi gaat.“Ik wist dat ik in zijn testament stond, zegt Chiodi in de Italiaanse krant La Repubblica, ik heb hem beloofd dat ik zou doen zoals hem, ik zal donaties overmaken aan goede doelen.” Chiodi start in 1968 op de boekhoud afdeling van Esselunga. Ze werkt hard, 9 tot 10 uur per dag, ook op zaterdag. De jonge vrouw loopt al snel in het oog van de bedrijfsleider Caporotti en wordt zijn secretaresse. Maar wie haar kent, weet dat ze meer is dan dat. Ze wordt zijn klankbord en consultant.

Sommigen verwijten Chiodi dat ze te veel invloed heeft gehad op Caporotti, zeker wanneer het om personeelsbeleid gaat. Berucht is het feit dat Caporotti Barbara Adami-Lami aantrok als directeur. Maar reeds na een halve dag verdween Adami-Lami terug van de scène, blijkbaar onder druk van Chiodi. Twee van haar kleinkinderen zouden hun carrière starten bij Esselunga terwijl Caporotti zijn eigen kleinkinderen buiten het bedrijf hield. “Ze zijn onderaan de ladder gestart, zegt Chiodi daarover, ik had geen enkele inspraak in het personeelsbeleid en was niet aanwezig bij de sollicitatiegesprekken. Maar wanneer mijn mening werd gevraagd, gaf ik ze wel.”

Wanneer in 2011 bleek dat Caporotti zijn testament had gewijzigd, hebben zijn kleinkinderen nog gepoogd dat via de rechtbank tegen te houden. Tevergeefs. Bernardo Caporotti overleed twee maand terug op 90-jarige leeftijd.