Accent Jobs choqueert de goegemeente

Accent Jobs
De website van Accent Jobs

’s Lands grootste netwerk van uitzendkantoren, Accent Jobs, komt met een verrassende mededeling: wanneer we geen sociale verkiezingen moeten organiseren, krijgt ieder personeelslid een extra dag verlof en een smartphone. “Het is eenvoudig, zegt een woordvoerder van het bedrijf, zonder sociale verkiezingen moeten we geen ondernemingsraad oprichten. Wat we daardoor uitsparen geven we terug aan het personeel.” De vakbonden zijn woest. Accent Jobs werd in 1995 opgericht door Philippe Cracco, ondertussen gekend van het TV-programma The Sky is the limit, en Conny Vandendriessche. Beide zijn nog minderheidsaandeelhouders van het bedrijf dat 1.500 mensen in dienst heeft.De sociale verkiezingen gaan normaal door in mei. Elk bedrijf met meer dan 50 werknemers moet sociale verkiezingen organiseren. Maar als er geen kandidaten zijn, dan kan een bedrijf geen ondernemingsraad oprichten. Volgens de vakbonden gaat het om ‘een boycot’. “Dit is ongehoord en ongezien.”, zegt Rudy De Leeuw van het ABVV. “Dit vraagt om een duidelijke veroordeling.”

Specialisten in arbeidsrecht zeggen dat Accent Jobs de arbeidswetgeving niet naar de letter misbruiken, misschien wel naar de geest. Als het aan CD&V minister van Werk Kris Peeters ligt, gaat het feestje bij Accent Jobs niet door. “Dit soort van praktijken kan niet, zegt hij. Sociale verkiezingen zijn een democratisch recht. Praktijken zoals het aanbieden van een smartphone of een extra dag verlof zijn in strijd met de geest van de wet en tegen internationale verdragen.”

Accent Jobs werd in het verleden verschillende verkozen tot bedrijf van het jaar

Hij krijgt daarin bijval van SP.a-kamerfractieleidster Meryame Kitir. “Alle rechten van de werknemers gaan op de schop om de winsten van het bedrijf te vrijwaren. Dit is moreel zeer laakbaar.”, zegt Kitir die aankondigt dat haar partij een voorstel zal neerleggen waarin dit soort aanpak strafbaar wordt.

De vakbonden hebben een zwakke positie binnen Accent Jobs. Het bedrijf werd in het verleden verschillende keren verkozen tot beste werkgever van het jaar.