Aertssen start Scheldewerf Rupelmonde terug op

ScheldewerfDe scheepsherstelling keert terug naar het Waasland. De familie Aertssen, bekend van de gelijknamige bouw- en constructiegroep, heeft de boedel van de Scheldewerf Rupelmonde overgenomen van de curatoren. De Scheldewerf werd in oktober 2014 failliet verklaard. Bedoeling is dat werf nu eerst wordt opgeknapt. Daarna wordt de activiteit van scheepsherstelling terug opgestart. In eerste instantie wordt daarbij gemikt op binnenschepen en kleine vaartuigen. Die moeten nu in Nederland terecht voor onderhoud en herstelling.De Scheldewerf Rupelmonde had als kernactiviteit het bouwen en herstellen van schepen, voornamelijk voor de binnenvaart. De werf beschikte over een werkterrein van 24.000 vierkante meter over een lengte van 170 meter bij 40 meter. Er was een vlottende steiger aanwezig, geschikt voor het uitvoeren van werkzaamheden boven de waterlijn.

Precies deze grote oppervlakte werd een probleem na het faillissement. Bleek immers dat de helft van het terrein was verkocht enkele maanden voor de boeken werden neergelegd. De familie Aertssen wou de werf niet heropstarten zonder dat ze het terrein terug volledig konden gebruiken. Dat is nu dus gebeurd. “Het was een moeilijk en complex verhaal, zegt curator Jozef Dauwe, door de verkoop van het terrein was het een beetje alsof je je jas nog had, maar dan zonder bijpassende broek.” Ondanks die moeilijkheden hebben de curatoren Jozef Dauwe en Maria Pieters er steeds voor gekozen de werf als geheel te behouden. Er zijn dus geen losse werkstukken verkocht. Nu blijkt dat dus de juiste keuze te zijn geweest. Jozef Dauwe is overtuigd van het succes van de heropstart. “Politici willen meer binnenschepen op het water en minder vrachtwagens op de weg, maar nu zijn er wel geen garages waar die binnenschepen terecht kunnen voor onderhoud en herstelling.” zo zegt hij.

De familie Aertssen brengt de nieuwe activiteit onder in de NV Scheldewerf Rupelmonde die in eerste instantie een kapitaal meekrijgt van 0,5 miljoen euro. De groep beschikt nu al over een eigen werkplaats voor herstelling van zware voertuigen en is met haar afdeling kranen ook actief in havengebonden bedrijven.