Alfredo De Gregorio regelt familiale opvolging

De befaamde Limburgse architect Alfredo De Gregorio heeft de vastgoedactiviteiten van zijn architectenbureau afgesplitst. Op die manier heeft hij het kasteel Borghof in Tongeren uit zijn architectenbureau gehaald. Dat was noodzakelijk omdat de zoon van De Gregorio geen architectendiploma heeft en dus de architectenvennootschap niet kan overnemen. Alfredo De Gregorio noemt Borghof zijn familiaal spaarpotje. “Zonder vennootschap had ik dit domein nooit kunnen overnemen.” zo zei hij daarover.De Gregorio kocht het domein Borghof in 2007 over van de Italiaanse toenmalige eigenares Silvano Massano. Hij restaureerde het kasteel en investeerde in de opwaardering van het 5 hectare groot domein. In het kasteel kwamen zijn privé-vertrekken terecht naast kantoren. Drie kamers werden ingericht als een luxueuze bed and breakfast met wellness.

De Gregorio gebruikt zijn architectenvennootschap als financiële hefboom om het domein aan te kopen. Maar die vennootschap kan hij niet overdragen aan zijn zoon die geen architect is. “De overheid vindt dat mijn zoon Rafael het architectenbureau niet mag verderzetten. Omdat hij geen architect is. Wat heeft dat nu te maken met de aandelenstructuur?” zo zei hij daarover in Het Belang van Limburg. “Zoiets is onterving door de staat. Bij een ziekenhuis moet de helft van de raad van bestuur en de helft van de aandelen toch niet in de handen van dokters zijn? Niet-architecten kunnen toch ook een bepaalde deontologie onderschrijven?”

Zijn zoon Rafael kan de zaak dus niet overnemen. “Wat betekent dat we ons bedrijf moeten voorbereiden op een overname. Daarin speelt het Borghof een rol. Dit is een spaarpotje.” aldus De Gregorio. “Weet je, ik was straatarm in het begin van de jaren tachtig. Om zonder geld te kunnen groeien heb ik extern hulp gezocht, waardoor ik verplicht was om via een vennootschap te werken. De beste beslissing die ik ooit genomen heb. De tweede beste is het Borghof.”

Na de splitsing beheert de vastgoedvennootschap Borghof 4 miljoen activa. Het architectenbureau is goed voor 2,7 miljoen euro.