Amazon bevestigt Amerikaanse hegemonie

Internetsupermarkt Amazon maakt sinds woensdag deel uit van de prestigieuze club van bedrijven die een beurskapitalisatie van meer dan 500 miljard dollar hebben. Het aandeel AMZ noteerde bij de sluiting van de beurzen op de absolute recordhoogte van 1.068 dollar. Sinds begin dit jaar is de waarde van het aandeel met ruim 40% gestegen. Amazon vervoegt zo een exclusieve club van 4 bedrijven die 500 miljard waard zijn. Al die bedrijven zijn techbedrijven en alle vier zijn ze Amerikaans: Apple: 805 miljard, Google: 641 miljard, Microsoft: 577 miljard. En nu dus ook sinds woensdag Amazon: 503 miljard.En passant mocht Amazonbaas Jeff Bezos zich donderdag ook een paar uren de ‘rijkste man ter wereld‘ noemen. Een eer die jarenlang aan Microsoftstichter en filantroop Bill Gates was voorbehouden. Snel kan daar een vijfde bedrijf bijkomen en ook dat is een Amerikaans bedrijf. Nadat Facebook woensdag uitstekende kwartaalresultaten bekendmaakte steeg de koers bij de opening van de Nasdaq met ruim 5 %, wat ook de beurswaarde van dat bedrijf boven de 500 miljard katapulteert.

Vijf Amerikaanse bedrijven hebben zo een gecombineerde beurswaarde die de 3.000 miljard dollar nadert, dat is meer dan het bbp van het Verenigd Koninkrijk. Waarom is dit belangrijk?

Waar staat Europa in dit alles? Nergens. Europa maakte de fout om deze groepen zomaar ongecontroleerd  het continent over te laten nemen.

Krijgt het bijna dagelijks oplijsten van deze records stilaan iets anekdotisch, dan is het alles behalve dat: deze Amerikaanse bedrijven domineren de techwereld en de techwereld domineert de economie en onze privé-levens. Ze domineren met andere woorden… de wereld. Waar staat Europa in dit alles? Nergens. Europa maakte de fout om deze groepen zomaar ongecontroleerd  het continent over te laten nemen. Vandaag speelt Europa op dat vlak niet eens meer mee.

Nu Europa wordt geconfronteerd met een isolationistische Amerikaanse president, klinkt de roep om een meer autonome en onafhankelijke Europese koers te varen steeds luider. Een onafhankelijk Europa dat dus volledig wordt gedomineerd door Amerikaanse technologie. Net daarom is de Amerikaanse hegemonie op dat vlak zo overweldigend.

Bron: Expres.Live