De ambitie van Michèle Sioen

Sioen M“We zijn al verschillende keren benaderd door een potentiële overnemer. Maar we zijn geen verkoper”, zo zegt Michèle Sioen in een interview met de krant De Tijd. “Onze ambities zijn nog veel te groot.” De familie Sioen en haar gelijknamig beursgenoteerd bedrijf, specialist in technisch textiel, wil zich nu meer profileren als een overnemer. “We kijken actief naar overnames, ook al krijgen we felle concurrentie van investeringsfondsen die forse prijzen kunnen betalen. Twee weken geleden deden we een overname in Italië en er zullen er nog volgen. Het is tijd om een grote stap te doen met het bedrijf. We moeten naar een hoger niveau.”
“We moeten groeien, want het leven wordt steeds duurder. Energie wordt duurder en de lonen gaan omhoog. Bij een gelijke omzet gaat dan de winst naar beneden. De voorbije jaren konden we dat compenseren door onze winstmarges op te trekken, maar de komende jaren moeten we weer omzetgroei boeken.” Aldus Sioen. “Elke zakenbankier weet dat we naar overnames kijken, dus we krijgen tot vijf dossiers per week op onze tafel. Ze interesseren ons niet allemaal. Er moet een zekere synergie zijn met onze bestaande activiteiten en de prijs moet correct zijn. We zijn geen private-equityspeler die een waarderingsmultiple van tot acht of negen keer de bedrijfskasstroom kan betalen. Je moet het ook kunnen terugverdienen. Zulke prijzen betekenen dat je acht of negen jaar moet werken om je inleg terug te verdienen. In de huidige, snel veranderende economische context is dat niet verdedigbaar.”

Michèle Sioen, geboren in 1965, is eveneens voorzitster van de werkgeversfederatie VBO. Ze is gehuwd met Marnix Galle, de CEO van de vastgoedontwikkelaar Allfin. Samen hebben ze twee zonen en een dochter.