ANALYSE – SK Lierse: het faillissement lonkt

Om en bij 48 uur. Zoveel tijd heeft het bestuur van voetbalploeg SK Lierse om alsnog een overnemer te vinden voor de club. Komt die er niet dan is de kans reëel dat de licentiecommissie van de Belgische voetbalbond woensdag een streep trekt onder het bestaan van Lierse. De club krijgt dan geen toestemming om nog langer in de nationale competitie te spelen. Vanuit Cairo kijkt Maged Samy gelaten toe. De Egyptische vastgoedondernemer investeerde 75 miljoen euro in Lierse en dreigt nu alles te verliezen. Samy liet een financiële puinhoop achter en wil nu minstens een deel van zijn schulden recupereren. Maar de stilte over kandidaat-overnemers vanuit Lierse klinkt zo luid dat de toekomst uiterst onzeker is.De ambitie van Maged Samy was duidelijk en klonk bekend in de oren: neem een ploeg met potentie uit de middenklasse, investeer in spelersopleiding en verdien geld door nieuwe spelers succesvol te verkopen. Zo klonk het bijna 11 jaar terug wanneer Samy Lierse overname. Dat lukte dus niet. Na het seizoen 2015-2016 keek Lierse aan tegen een overgedragen verlies van net geen 50 miljoen euro en een negatief eigen vermogen van net geen 16 miljoen euro. Precies een jaar terug zette Samy nog 24 miljoen schulden om in kapitaal. Zelf nam hij met al zijn Egyptische acolieten ontslag uit de Lierse vennootschappen. Nu hoopt hij nog een deel schulden te kunnen recupereren. De kans daarop wordt met het uur kleiner.

Acht op tien Lierse supporters verwarden zijn voornaam en zijn achternaam, maar dat nam niet weg dat de flamboyante Maged Samy op bepaalde momenten wel geliefd was bij zijn achterban

Het lot van Lierse is nu officieel in handen van de vennootschap Seed, bestuurd door Lierse CEO Jan Van Elst. Seed is een dochter van de Wadi Degla Holding Belgium, het vehikel waarmee Samy werkte. De boekhoudregels in Egypte en België verschillen blijkbaar nog iets van elkaar. In 2014 maakte de revisor van Wadi Degla Holding Belgium voorbehoud bij het feit dat de Egyptische moedermaatschappij de schuld aan de Belgische holding niet wou erkennen. De daaropvolgende jaren was er geen revisoraal verslag meer terug te vinden bij de holding.

Zowat 80 % van de Lierse supporters verwarden zijn voornaam en zijn achternaam, maar dat nam niet weg dat de flamboyante Maged Samy op bepaalde momenten wel geliefd was bij zijn achterban. Samy gaat met de supportersbus mee op verplaatsing en geniet van alle aspecten van het leven in België. Op de vraag wat hem het meest verraste in België, antwoordt hij: “De kwaliteit van de Belgische bieren.” Voor hetzelfde geld echter verweet hij zijn supporters onwetende sukkels te zijn, iets wat hij soms ook letterlijk zei en schreef op digitale media.