Ann en Bart Claes dringen verlies JBC verder terug

Bart Claes (Foto: Belga Images)

De Limburgse broer Bart en zus Anne Claes werken al jaren aan de sanering van de Claes Retail Group (CRG), de holding boven de winkelketens JBC, CKS en Mayerline. Die boekte vorig jaar een stabiele omzet van 200 miljoen euro, goed voor een bedrijfswinst van 10 miljoen euro. Dat is dubbel zoveel als in 2022. Netto was het bedrijf nog altijd verlieslatend. Al daalde het verlies wel van 3,2 miljoen naar 1,1 miljoen euro.

Bij de keten CKS, goed voor 17 winkels, werden de afdelingen heren- en kinderkleding afgebouwd. Er werd een dameskledingketen uitgebouwd die complementair is met JBC. En er komen nieuwe winkels. De eigenaars zien op de langere termijn ruimte voor 24 tot 30 winkels. Op korte termijn gaat een vijftal nieuwe vestigingen open. Tegelijkertijd sloot de groep begin dit jaar de 13 CKS-vestigingen in de Inno-grootwarenhuizen die niet winstgevend waren.



Problemen zijn er bij JBC die verlies maakt. Ze kampte met grote overschotten onverkochte kleding, die ze tegen verlaagde prijzen heeft verkocht. Dat had een negatieve impact van 3 miljoen euro gehad op het brutoresultaat. Met de cash die de verkoop opleverde, heeft het bedrijf zijn nettoschuld van 22 miljoen naar 13,7 miljoen euro terug gedrongen. Daarnaast sloot JBC ook drie verlieslatende winkels.

Klanten kunnen nu ook gebruikte JBC-kleding terugbrengen in alle winkels. Mensen moeten de kleding gewassen binnenbrengen en krijgen in ruil spaarpunten waarmee ze nieuwe JBC-kleding kunnen kopen. De gebruikte kleding wordt dan weer te koop aangeboden in elke JBC-winkel. Sinds maart ook in een specifieke tweedehands-JBC in Olen. Later dit jaar volgt nog zo’n winkel in Wijnegem. Of er permanente tweedehandswinkels komen, is nog niet uitgemaakt.