Anthénea: exclusieve drijvende luxe in coronatijden

Hij is geïnspireerd op de geheime schuilplaats van de schurk uit de James Bond-film uit 1977 ‘The Spy Who Loved Me’. Hij heeft een diameter van 9 meter en biedt plaats aan twee volwassenen of een gezin van vier personen. Het luxe interieur omvat een lounge, een bar en een kitchenette, terwijl er op het dak een bar-slash-solarium is dat plaats biedt aan maximaal 12 gasten. Maak kennis met de Anthénea, de drijvende condo. Instapprijs vanaf 365.000 dollar, voor de high-end modellen, zoals de drijvende spa-versie, betaal je het dubbel, 730.000 dollar of om en bij 600.000 euro.De Anthénea kende geen gemakkelijke geboorte. Hij werd origineel ontworpen door de Franse scheepsarchitect Jean-Michel Duacancelle. Het UFO-achtige bouwwerk heeft meer dan vijf prototypes en meer dan 15 jaar nodig gehad om voltooid te worden, maar nu is het eindelijk klaar om de zee op te gaan. Het gelijknamige bedrijf wil de eerste koepelvormige appartementen volgend jaar uitrollen.

De beste eigenschap van de Anthénea is ongetwijfeld zijn vermogen om naadloos te versmelten met de zeewereld, zo klinkt het. Het bedrijf omschrijft de drijvende condo als een ‘lotusbloem’ die boven op zee staat en ‘geen invloed heeft op het onderwaterecosysteem. ‘ De condo is uitgerust met zonnepanelen en wordt aangedreven door 100 procent groene energie. Hij is voorzien van een innovatief verankeringssysteem en een zandschroef die minimale schade aan de oceaanbodem toebrengt. Extra groene technologie is er in de vorm van een zoutwaterfiltersysteem en een door de Amerikaanse kustwacht goedgekeurd afvalverwerkingssysteem. De structuur zelf is ook 100 procent recyclebaar, wat betekent dat er zelfs aan het einde van zijn levenscyclus geen afval is. (Lees verder onder de fotoreeks)

De Anthénea kan worden uitgerust met een eigen motor en kan worden aangedreven met een joystick als gasten de condo willen verplaatsen. Het geheel kan net als normale jachten worden aan- en afgemeerd en is naar verluidt stabiel in windkracht 6. Anthénea zegt dat de condos kunnen worden gebruikt als exclusieve oceanische appartementen, hoewel het bedrijf ook op zoek is naar samenwerking met hoteliers over de hele wereld om drijvende resorts te creëren met meerdere pods. De Anthénea zou ook kunnen werken als een luxe Airbnb of worden geconfigureerd als een drijvende spa of restaurant.

Laatste detail, in deze coronatijden zijn geïsoleerde condo’s zoals de Anthénea bijzonder gewild voor zowel korte als lange verblijven. Anthénea is ook niet het eerste of enige bedrijf dat drijvende appartementen verkoopt. Het in Miami gevestigde bedrijf Arkup lanceerde eind 2018 al zijn eerste milieuvriendelijke drijvende appartement voor 5,5 miljoen dollar.