Architect Dirk Bontinck mee in Optima-bad getrokken

Bontinck boek
Het voorwoord van Daniël Termont in het boek van Bontinck.

Er bestaan onkiese verhoudingen tussen de Gentse burgemeester Daniël Termont, minstens één stadsambtenaar en het architectenbureau Bontinck. Deze boude stelling lanceert architect Marc Dubois, verbonden aan de KU Leuven, in een open brief op zijn website. Wie even terug gaat in de tijd, ziet dat Dirk Bontinck in 2004 samen met Optima en AA Gent voorzitter Ivan De Witte de vennootschap Artevelde Stadion heeft opgericht. Wanneer Optima haar financiële beloften niet kon nakomen, werd hij met behulp van Termont vervangen door de groep Ghelamco van Paul Gheysen. Bontinck slaagt er ondertussen in bouwvergunningen in Gent dubbel zo snel te verkrijgen als zijn concurrenten. Daniël Termont van zijn kant noemt de Ghelamco Arena het “voorlopig orgelpunt van de synergie tussen het bureau Bontinck en de stad Gent”.Aanleiding voor de brief van Dubois vormt een boek van 900 bladzijden waarin Bontinck 78 projecten van zijn bureau voorstelt. Het voorwoord is van de hand van Daniël Termont. Welke feiten weerhoudt Dubois?

Ambtenaar

Het hoofdstuk “Architectuur en Gent, Gent en architectuur” is geschreven door Jo Lefebure, een Gentse stadsambtenaar, betrokken bij een dienst die bouwvergunningen aflevert. “Dat die zijn medewerking verleent aan een promotie boek van een commercieel geörienteerd bureau is op zijn minst misplaatst, aldus Dubois. Vermoedelijk kreeg Jo Lefebure van “hogerhand” de opdracht om het boek wat te stofferen, maar dit doet men niet.”

“Het wordt hoog tijd om ook even de stedelijke administratie die de bouwvergunning geeft door te lichten.”

De samenwerking met Lefebure versterkt volgens Dubois de vele verhalen dat ontwikkelaars het bureau kiezen omdat de bouwvergunningen iets vlugger worden toegekend. In het boek bevestigt Tim Bourgonjon van Besix Real Estate deze perceptie: het project van de Dunant Gardens is nu gestart op de site van de voormalige CIAC garage. Na een aantal voorbesprekingen kreeg de investeerder de bouwvergunning op 52 dagen waarbij Bourgonjon aanstipt dat het een “recordtempo” is. “Veel architecten in Gent dromen van een vluggere afhandeling van hun bouwdossiers, maar Bontinck heeft het record!”, aldus Dubois , “Time is money! Het wordt hoog tijd om ook even de stedelijke administratie die de bouwvergunning geeft door te lichten.”

MIPIM

Dubois haalt volgend citaat uit het voorwoord van Termont: “Rond de eeuwisseling besloot Bontinck, Architecture and Engineering, bijvoorbeeld om onze stad mede te gaan vertegenwoordigen op MIPIM, de internationale vastgoedbeurs in Cannes”. Termont verwijst hier zelf, in tempore non suspecto, naar zijn ‘bootontmoeting’ met Optima-stichter Jeroen Piqueur. “Er is niets verkeerd om naar een vakbeurs te gaan, zo schrijft Dubois, maar in Cannes worden wel zaken geregeld die thuishoren in een stadhuis. Dat tijdens die dagen ook de flamboyante Jeroen Piqueur van Optima Bank & Optima Global Estate de Azurenkust als reisbestemming had is reeds lang geweten. In feeststemming op boten en met de bijhorende drank doet men de beste deals! Het is duidelijk dat Bontinck de burgervader Termont naar Cannes lokte in naam van stadspromotie.”