Argenta, de sluwe vos tussen de wolven banken

argenta-logoDe bank Argenta van de familie Van Rompuy brengt vandaag een simpele boodschap: wij groeien. Die boodschap staat haaks op de gesalamiseerde communicatie van de grootbank ING die eerst 3.500 ontslagen aankondigt en nu ook nog eens moet reageren op het mogelijke ontslag van een aantal zelfstandige agenten. Argenta zegt dan weer dat ze volop mensen aanwerven. “Wij hebben zelfs moeite om sommige jobs ingevuld te krijgen. De mensen die bij ING België worden ontslagen, mogen dus zeker bij ons komen solliciteren”, aldus de Antwerpse bank.Argenta ontpopt zich in relatieve stilte tot een volwaardige bankspeler op de consumentenmarkt. De bank van de familie Van Rompuy was altijd al een discrete speler die het moest en wou hebben van mond tot mond reclame omtrent hun lage kostenstructuur en de extra rente. De klassieke grootbanken, destijds verankerd in de franstalige haute finance, moesten lange tijd niet weten van het Vlaamse Argenta.

Argenta komt nu met de boodschap dat ze dit jaar alleen al 183 mensen hebben aangeworven. Voor heel 2016 wil ze ver boven de tweehonderd aanwervingen uitkomen. Bovendien kijkt de Antwerpse bank ook of ze het aantal bankkantoren kan uitbreiden in Wallonië en Brussel. Op de website van Argenta staan momenteel zestien nieuwe vacatures: van juristen tot commerciële medewerkers, kredietanalisten en informaticaspecialisten.

De tewerkstelling in de banksector is de laatste jaren stelselmatig gedaald. Argenta gaat tegen die trend in: sinds 2011 is het aantal werknemers met 16 procent gestegen. Vorig jaar telde Argenta 2.490 personeelsleden, 341 meer dan vier jaar terug. “Dat komt omdat we een inhaalbeweging doen. Wij waren vroeger een spaarbank, maar verkopen nu ook beleggingsproducten.”, zegt commercieel directeur Ann Coppens in Gazet van Antwerpen. “We hebben nu zo’n 500 kantoren in België. Dat aantal zal in de komende jaren eerder stijgen dan dalen omdat we in bepaalde regio’s nog ondervertegenwoordigd zijn. In Vlaanderen zou iedereen op maximaal tien minuten van een Argentakantoor moeten wonen.”