Avance duwt familie Vanaudenhove in het rood

Euro Shoe Group, de schoenendistributiegroep van de Diestse familie Vanaudenhove, kijkt voor het boekjaar 2016 aan tegen een verlies van 3,6 miljoen euro. Belangrijkste oorzaak is de gedeeltelijke sluiting van de keten Avance waarvoor het bedrijf een reserve aanlegt van 2,75 miljoen euro. Voor dit jaar verwacht de groep opnieuw een positieve winst. Ondertussen is het bedrijf ook in een juridisch dispuut verzeild geraakt met sportschoenenproducent Nike.



Euro Shoe Group zag zijn omzet in 2016 stagneren op 144 miljoen euro. De bedrijfswinst van 0,6 miljoen euro in 2015 keerde om tot een verlies van 4,3 miljoen euro. Grootste oorzaak is de sluiting van een 20-tal winkels uit de Avance keten waarvoor een éénmalig verlies wordt verwacht van 2,75 miljoen euro. De familie Vanaudenhove nam ook een minderheidsbelang in de nieuw opgerichte firma Cardi Fashion Group NV. Die laatste nam het handelsfonds over van 13 Avance winkels en de Avance webshop.

Ondertussen werkt Euro Shoe aan de omvorming van haar gelijknamige Belgische keten tot de nieuwe keten Bristol. Die omvorming wordt nu ook overschaduwd door het feit dat de groep Nike zijn verkoop via Euro Shoe Group éénzijdig heeft opgezegd, een dispuut dat momenteel voor de rechtbank wordt uitgevochten.