Bank Delen mikt op de Rijkste Nederlanders

Bank DelenDe Bank Delen, in handen van de groep Ackermans & van Haaren en de familie Delen, neemt de Nederlandse vermogensbeheerder Oyens & Van Eeghen over. Oyens & Van Eeghen was en sitting duck nadat het in 2012 mislukte om door te groeien tot een zakenbank en als gevolg daarvan aankeek tegen een miljoenenverlies. Ook vorig jaar was er nog een verlies. “De Nederlandse markt is voor onze groep in het bijzonder aantrekkelijk gezien de proximiteit en het niveau van de welvaart. Er is een grote groep van vermogende families die potentieel een beroep kan doen op onze diensten.” zo zegt Paul De Winter, CEO van Delen Private Bank.



Bank Delen beheert momenteel 25 miljard euro aan vermogen in België en 11 miljard euro in het Verenigd Koninkrijk via de vermogensbeheerder JM Finn. Daarnaast zijn er filialen in Zwitserland en Luxemburg. Oyens & Van Eeghen beheert momenteel 3,3 miljard euro. De Winter noemt de overname van de Nederlandse collega dan ook een gering risico. Het management van Oyens & Van Eeghen blijft op post. “We geloven dat we door een efficiënte aanpak en focus een duurzame, groeiende aanwezigheid kunnen opbouwen.” aldus De Winter, “Het profiel van Oyens & Van Eeghen sluit vrijwel naadloos aan bij onze filosofie die gericht is op beleggen ‘als een dynamische goede huisvader’.

Oyens & Van Eeghen kijkt terug op een lange geschiedenis die van start ging in 1797. Het bedrijf heeft kantoren in Amsterdam en ’s Hertogenbosch. In 2012 overspeelde de vermogensbeheerder echter haar hand. De ambitie om door te groeien tot een zakenbank liep op de klippen en eindigde in een verlies van 4,4 miljoen euro. De concurrentie met de Nederlandse grootbanken bleek geen haalbare kaart. Vorig jaar gooide Oyens & Van Eeghen een visje uit naar mogelijke overnemers. Bank Delen blijkt nu de snelste te zijn. Oyens & Van Eeghen moet een kritische massa bereiken van 5 miljard euro beheerd vermogen om veilig aan land te zijn.