Bank Nagelmackers krijgt 37 miljoen (eigen) aandelen

Bank Nagelmackers splitst haar aantal aandelen van 76.763 naar 37.838.300. Daarmee trekt de bank haar aantal aandelen gelijk met haar kapitaal van 378 miljoen euro. Eén aandeel staat dus nu voor 10 euro. Bank Nagelmackers behoort sedert vorig jaar tot de Chinese Anbang groep. Die wil Nagelmackers inschakelen in haar Europese groei strategie. Maar volgens een woordvoerder van de bank kadert de huidige operatie enkel binnen een interne juridische stroomlijning en is het geen voorbode van bijvoorbeeld een beursintroductie.Bank Nagelmackers staat voor 107.000 klanten met een globale portefeuille van 13,3 miljard euro. Daarmee is de bank een kleine speler. Anbang heeft alvast ambitie met de bank. Nagelmackers ambieert vandaag op een groei van alle segmenten: retail, bedrijven en private banking. Het belangrijkste is dat er vanuit Anbang voldoende middelen beschikbaar zijn voor toekomstige groei, zowel qua kapitaal als qua technologie, zo klinkt het.

In een gesprek met de krant de Tijd eind vorig jaar werden overnames daarbij niet uitgesloten, zelfs in tegendeel. Er wordt dan gekeken naar verzekeraars zoals Ethias, Generali en misschien zelfs van de Belgische bankdivisies van AXA en Deutsche Bank. Naast Nagelmackers controleert Anbang nu ook al de verzekeraar Fidea.

Anbang overweegt de banklicentie van Bank Nagelmackers ook als paspoort te gebruiken voor andere EU-landen. “Bank Nagelmackers is Anbangs enige overzeese banklicentie”, zo zei topvrouw Charlene Xiao Wei Wu. Kan Nagelmackers een Europees merk worden? “Dat hopen we”, aldus Wu. “We kunnen er nog niet veel over vertellen, maar de Nationale Bank is ingelicht over onze plannen voor een verdere ontwikkeling in de EU-lidstaten.”

Anbang kreeg vorm door haar stichter-voorzitter Wu Xiaohui die is getrouwd met de kleindochter van de voormalige Chinese leider Deng Xiaoping. De groep kocht de voorbije jaren diverse Amerikaanse en Europese bedrijven, waaronder het Waldorf Astoria Hotel in New York, Bank Nagelmackers (ex-Delta Lloyd België) en de verzekeraars Fidea en Vivat. Anbang zou in handen zijn van 39 verschillende bedrijfjes, die volgens onderzoek van The New York Times via familiale banden vaak leiden naar stichter Wu en zijn vrouw of naar Chen Xiaolu, de zoon van een topmilitair uit het Mao-tijdperk.