Bart Verhaeghe dit non à l’Eurostadion

De Koninklijke Belgische Voetbalbond heeft François De Keersmaecker na 11 jaar bedankt voor zijn diensten als voorzitter. “We gaan voor vernieuwing.” zegt de Bond. Dus kozen ze de ééntalige Gerard Linard als nieuwe voorzitter. Linard is 74, heeft een mandaat voor 2 jaar maar de leeftijdgrens voor de voorzitter is 75. Dus in juni 2018 moet Linard na één jaar al opstappen. Excuseer, vernieuwing zei u? Linard haalde de meerderheid binnen de bond dank zij de actieve steun van Bart Verhaeghe, ondervoorzitter van de Bond, eigenaar van Club Brugge en eigenaar van het project Uplace. En wat blijkt? Linard is tegen de bouw van het Eurostadion in Brussel.Geen vreemdere wereld dan het ‘professioneel’ voetbal. De 74-jarige ééntalige, franstalige Gerard Linard haalde het met een 14-8 stemming van de 72-jarige tweetalige Gilbert Timmermans. Met alle respect voor beide heren, maar van vernieuwing kan weinig sprake zijn. Er moet dus meer aan de hand zijn.

Linard kreeg nu al een deel van de pers over zich heen wegens zijn ééntaligheid. Op de persconferentie kreeg hij onmiddellijk een eerste vraag in het Nederlands waarop hij zenuwachtig en onbehouwen moest zeggen dat hij ze niet begreep. De Bond mag dan misschien Koninklijk in naam zijn, ze hebben niets begrepen van de taalgevoeligheid in dit land waar de koninklijke familie veel kan over zeggen.

Linard is niets meer dan een overgangsfiguur met een houdbaarheidsdatum van 12 maand

De bedrijfsrevisor Linard heeft nochtans een mooie staat van dienst. Hij haalde de financiële borstel door de bond, stopte Marc Wilmots die de Rode Duivels in luxe privé-vliegtuigen wou laten vliegen, hij draaide de al te gul lopende financiële kranen binnen de bond dicht. Maar Nederlands sprak hij niet. En begreep hij niet.

Ultiem is Linard niets meer dan een overgangsfiguur met een houdbaarheidsdatum van 12 maand. Net genoeg om de komst van het Eurostadion definitief tegen te houden. Daarna kan hij vertrekken. Bart Verhaeghe is wellicht de meest rabiate tegenstander van dat Eurostadion dat met Ghelamco-baas Paul Gheysens een directe concurrent is van het Uplace project in het aanpalende Machelen.