Bart Verhaeghe verliest bouwvergunning Uplace

Uplace bouwvergunningIk weet niet of u nog kan volgen, maar in juni verkreeg het project Uplace van Bart Verhaeghe een nieuwe milieuvergunning, nu, één maand later, verliest het zijn bouwvergunning. Dat volgt op een beslissing van de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Die bestaat echt en is een onafhankelijk Vlaams administratief rechtscollege. Tegen de bouwvergunning van Uplace werd beroep aangetekend door onder meer de steden Mechelen en Vilvoorde. De SP.a burgemeester van die laatste stad, Hans Bonte, komt nu zelf onder vuur te liggen.



Brute pech voor Bart Verhaeghe. De bouwvergunning voor Uplace werd in 2011 toegekend. De Raad voor Vergunningsbetwistingen baseert zich daarbij op het feit dat de Raad van State in 2014 de erkenning van het project als reconversiezone vernietigd heeft. De partij Groen was de eerste om te reageren. Voor Groen moet Uplace nu definitief van tafel verdwijnen. Bij Uplace zelf is men niet onder de indruk. Er zijn een hele serie nieuwe elementen die nog niet waren verwerkt in de oude aanvraag. Uplace wil nu op basis van die nieuwe elementen een nieuwe bouwaanvraag indienen.

Bonte Hans
Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde.

Eén van de grootste tegenstanders van Uplace is de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte. Volgens Bonte betekent de komst van Uplace het einde van de lokale handelskernen. Nu blijkt echter dat Bonte zelf de bouw steunt van het project Alcovil. Dat wil op de Renaultsite in Vilvoorde een winkelcentrum ontwikkelen van 30.000 m². Die site ligt in vogelvlucht op enkele honderden meter van Uplace in Machelen. Alcovil is een project van de groep Alcopa van de familie Moorkens.