Bart Verhaeghe: We zijn helemaal niet verhuisd naar Luxemburg

Bart Verhaeghe op het terrein van Uplace in Machelen
Bart Verhaeghe (foto: Joost De Bock / Imagedesk)

Bart Verhaeghe, drijvende kracht achter en eigenaar van projectontwikkelaar en vastgoedinvesteerder Uplace, ontkent dat zijn bedrijf naar Luxemburg is overgebracht. “Uplace is een onderneming uit eigen streek met een project in eigen streek en vertrouwt erop dat de Belgische staat dezelfde rechtszekerheid uitstraalt als Luxemburg.” zo zegt de woordvoerster van Uplace. Het bedrijf investeerde de voorbije 8 jaar naar eigen zeggen 70 miljoen euro in het brownfield project in Machelen waarvoor het nog steeds wacht op een definitieve bouwvergunning.Begin dit jaar bleek dat de NV Noorhof Investments werd ontbonden en opgeslorpt door de Luxemburgse holding LakeSprings. Noorhof Investments was de Belgische holding boven twee belangrijke zustermaatschappijen van Uplace, Noorhof Fund en Noorhof Real Estate. Daarmee zet Uplace een operatie verder die al van start ging in 2013. Toen werd de Luxemburgse holding Uplace International omgevormd tot Beaver Creek en werd de Luxemburgse vennootschap Uplace opgericht. Maar volgens het bedrijf mag dat geenszins gezien worden als een “verhuis” naar Luxemburg. ” Wij zijn al actief in Luxemburg sedert de tijd van Eurinpro. Noorhof Investments was een overbodig geworden tussenholding en de ontbinding en vereffening van de vennootschap per jaareinde 2014 kaderde in de verdere vereenvoudiging van de structuur van de groep.” zo zegt Uplace woordvoerster Laura Van Waeyenberge. Ze wijst er op dat de topholding van Uplace in Luxemburg is gevestigd zoals dat het geval is voor vele internationale investeringsmaatschappijen met vastgoedportefeuille. De reden daarvoor is dat de internationale vastgoedwereld (zoals banken en investeerders) vertrouwd is met het Luxemburgs investeringskader en dit binnen Europa verkiest omwille van de rechtszekerheid en stabiliteit. “Wij zijn dus volledig marktconform aan de internationale vastgoedpraktijk. Op vandaag is er echter geen verschil in fiscale behandeling tussen België en Luxemburg; meer nog, Luxemburg legt bepaalde belastingen op die België niet kent zoals een vermogensbelasting.” aldus Van Waeyenberge.

Kan het toch niet zijn dat Bart Verhaeghe zijn vertrouwen in de Vlaamse en Belgische overheid heeft verloren in het licht van de aanhoudende vergunningscarrousel rond het project van Uplace in Machelen? “Uplace zelf is een Belgische ontwikkelaar en de vennootschap is gevestigd in België. Uplace Machelen is een Belgisch project, zegt Van Waeyenberge. De grond is gelegen in België. De operationele vennootschap is dus onderworpen aan het Belgisch rechtssysteem en aan het Belgisch fiscaal systeem en dat zal ook zo blijven. Uplace is een onderneming uit eigen streek met een project in eigen streek en vertrouwt erop dat de Belgische staat dezelfde rechtszekerheid uitstraalt als Luxemburg.”

Ondertussen zegt Uplace dat het al 70 miljoen euro investeerde in Machelen. Waar ging al dat geld naar toe? “70 miljoen euro is inderdaad de investeringskost die reeds gemaakt werd in de afgelopen 8 jaar. Een detail gaan wij u daar niet van geven, maar globaal zijn dit projectkosten zoals aankoop grond, kosten voor sanering van de grond, afbraakkosten, architectuurkosten, ingenieursbureaus, personeelskosten, vergunningskosten.” aldus nog de woordvoerster.