Bart Verhaeghe zet een spurt(je) in

Uplace bouwvergunningUplace, de vastgoedpromotor van Bart Verhaeghe, steekt een tandje bij. Het bedrijf komt met een persbericht waarin het stelt dat shoppingcentrum Uplace in Machelen van de Vlaamse regering een nieuwe stedenbouwkundige vergunning krijgt. De bouwwerken zouden al starten in 2017, aldus het bedrijf. Uplace had geen andere keuze dan de vlucht vooruit. De voorbije weken regende het bij wijze van spreken hoera-berichten rond NEO, het concurrerend project van Uplace dat op de Brusselse Heyzel komt. Het project dat eerst kan van start gaan, staat er best voor, zo zeggen specialisten. Uplace zegt nu dat het opent in 2019, het moment dat NEO start met de werken.Vandaag kreeg Uplace een nieuwe stedenbouwkundige vergunning. Hierdoor is het innovatieve belevingscentrum opnieuw volledig vergund, en kunnen in 2017 de bouwwerken in Machelen beginnen”, laat Uplace in een persbericht weten. Het bedrijf is tevreden met de beslissing en noemt de beslissing “een bevestiging van het consequente beleid dat de Vlaamse overheid in het Uplace-dossier hanteert.” Uplcae wil in 2019 de deuren openen.

kinepolis-neoDe voorbije weken kwam ook concurrent NEO met positief nieuws. Zo zullen Mini-Europe en Océade toch niet verdwijnen maar in tegendeel worden geïntegreerd in het NEO-Europea project. Het project moet verder de thuishaven worden van de grootste bioscoop van België, geëxploiteerd door Kinepolis (21 schermen en 4000 plaatsen), het eerste attractiepark Spirouland uitgebaat door de Compagnie des Alpes en ‘Cité des Enfants’, een speel-pedagogische ontdekkingsplek.

NEO wil het Heizelplateau om vormen tot een woonwijk en een eersterangs economische attractiepool in het Brussels Gewest. Het contract NEO I dat ondertekend werd met het consortium Europea, gevormd door Unibail-Rodamco-Besix-CFE, omvat de bouw van onder meer een winkelwijk, 590 woningen en nieuwe groene ruimten, recreatie en sport. De start van de werken voor NEO I is voorzien in 2019, later dus dan Uplace. Pech voor deze laatste is dan weer dat nu al de steden Vilvoorde van SP.a burgemeester Hans Bonte en Leuven van SP.a burgemeester Louis Tobback aankondigen de nieuwe bouwvergunning te zullen aanvechten. SP.a maakt geen deel uit van de Vlaamse regering die de vergunning verleende.

Uplace: start werken 2017, opening 2019, NEO: start werken 2019

NEO II, waarvoor de concurrentiedialoog over een jaar moet leiden tot een toewijzing, voorziet in de bouw van een congrescentrum en een hotel. Het project moet zorgen voor 3.000 nieuwe arbeidsplaatsen in het Brussels Gewest. Vanaf 2021 moeten de winkelwijk, het congrescentrum, de recreatie- en sportvoorzieningen de nieuwe wijk, samen met een aanzienlijk deel van de woningen, nieuw leven inblazen.