Bart Versluys investeert in Knokke

Hotel Pauwels
Hotel Pauwels

De Oostendse aannemer Bart Versluys, zakenpartner van Marc Coucke, heeft een deel van zijn vastgoedprojecten in Knokke gestroomlijnd binnen de NV Versluys Real Etstate. De belangrijkste onderdelen daarvan zijn de prestigieuze vroegere hotels Hotels des Nations op de Zeedijk en Hotel Pauwels aan de Kustlaan. Versluys wil beide gebouwen herinrichten als residentiële appartementen. Ook het vroegere Hotel Carlton op het Albertplein, eveneens omgebouwd tot appartementen, behoort tot de groep Versluys die op haar beurt voor 50 procent in handen is van Marc Coucke.Hotel Pauwels, gelegen parallel aan de zeedijk in Knokke, omvat 24 kamers en acht appartementen links en rechts, waarvan de twee penthouseflats over een duplexniveau beschikken. Hotel Pauwels behoort tot het late oeuvre van architect Marc Dessauvage. Het is een van de zeldzame, kwalitatieve nieuwbouwprojecten voor hotelinfrastructuur aan de Belgische Kust uit de periode 1950-1980.

Het complex vormt een vrijstaand, langgerekt bouwvolume met vijf bouwlagen en een terugwijkende dakverdieping onder een plat dak. Halfronde balkons die in een krachtige optische dynamiek aan de vier gevelzijden ontspringen, bepalen het opmerkelijk plastische karakter van deze architectuur, die verder beantwoordt aan een perfecte symmetrie.

Hotel des Nations
Interieur Hotel des Nations

Hotels des Nations was het laatste hotel op de zeedijk van Knokke. Het gebouw, opgetrokken in Anglo-Normandische stijl en goed voor 38 twee persoonskamers, was decennialang eigendom en uitgebaat door de familie Bolle-Goudaillier. In 2014 Sloot het de deuren. Bart Versluys was de koper van het gebouw. De aankoopprijs is niet bekend. “Zie je, dit is een stuk van ons leven, vertelde Monique Bolle daarover in de pers. Hotel des Nations in Knokke, dat kennen ze tot aan de Côte d’Azur. Niet dat de projectontwikkelaars ons met rust laten. We zijn al meermaals benaderd met duizelingwekkende bedragen. Hoeveel? Dat zeg ik niet, maar ik heb er drie nachten niet van geslapen.”

De NV Versluys Real Estate slorpt in totaal via fusie drie andere vennootschappen op. Naast de de hotels Pauwels en Nations omvat de operatie nog een aantal appartementen in de residentie Saint-Georges. Bart Versluys woont zelf al een vijftal jaar in een Knokse villa.