Bart Versluys stapt in robotproducent Zora Bots

De Oostendse aannemer en projectontwikkelaar Bart Versluys legt 5 miljoen euro op tafel om een kwart aandelen te verwerven van het ook al Oostends bedrijf Zora Bots. Versluys koopt de aandelen over van de Nederlandse investeerder Gerard Cok. Die behoudt zelf nog een kwart in het bedrijf. De overige 50 procent zijn in handen van de oprichters van Zora Bots, Fabrice Goffin en Tommy Deblieck.



Het nieuws staat in de lokale pers en werd bevestigd tegenover de Tijd door Versluys.Enkele maanden geleden kwam een Chinese investeerder op de proppen die 10 miljoen euro wilde betalen voor 51 procent van de aandelen, zegt Versluys aan de Tijd. Toen heb ik de oprichters geadviseerd om dat niet te doen. Het was veel te vroeg om al te verkopen met zoveel potentieel. Ik heb toen zelf het geld dat ze nodig hadden op tafel gelegd, aan dezelfde waardering als de Chinezen, maar voor een kleiner deel van het bedrijf.”

De humanoïde robots die Zora Bots produceert worden momenteel gebruikt in een 80-tal ziekenhuizen, scholen, rusthuizen en stadhuizen. Van de 700 robots die vorig jaar verkocht werden, zijn er 300 vertrokken naar de VS, Australië en Japan. Binnenkort lanceert Zora Bots de robot James. Hij zal onder meer binnenkomende berichten kunnen voorlezen, de temperatuur in huis kunnen instellen, de lichten dimmen, het weerbericht doorgeven, het alarm aanzetten, een recept opzoeken of een vlucht boeken, op eenvoudig mondeling verzoek van zijn menselijke medebewoners.