De BBI, specialist in “wiswassen”

de-kamerFrank Philipsen, absolute topman van de BBI (Bijzondere Belastingsinspectie), heeft alle kopieën op zijn dienst van digitale bestanden afkomstig uit de gevallen Optima Bank laten wissen. Philipsen deed dit nadat de BBI-topman uit Gent Karel Anthonissen melding maakte van het bestaan van die kopieën aan Eric Van Rompuy, oud CD&V gediende en voorzitter van de onderzoekscommissie die in de Kamer het dossier van de Optima Bank moet analyseren. De BBI laat zich nu niet langer in met het opsporen van witwassen maar legt zich toe op het “wiswassen”, zo wordt met de nodige zelfspot gezegd in de BBI-kantoren.Leggen we alle gegevens die publiek bekend zijn over dit verhaal samen, dan komen we tot een fascinerend verhaal dat veel zegt over hoe de de zaken er aan toe gaan in België.

  • Woensdag 28 september 2016. Het weekblad Knack komt met opmerkelijk nieuws. In een gedetailleerd verhaal wordt duidelijk hoe medewerkers van de Optima Bank in maart 2011 op een zaterdag opgevorderd worden om te komen werken. Hun opdracht: alle papieren documenten vernietigen die verwijzingen bevatten naar zwart geld van klanten van de bank.
  • Maandag 3 oktober 2016. BBI-topman Karel Anthonissen vraagt aan zijn diensten of er nog kopieën bestaan van de digitale documenten die zijn gekopieerd tijdens een huiszoeking bij Optima Bank in 2012. Een rechtbank verbood de BBI in juni 2013 die in beslag genomen documenten te gebruiken. Die documenten waren ondertussen al meer dan een jaar bij de BBI.
  • Dinsdag 4 oktober 2016. Anthonissen meldt aan Eric Van Rompuy dat er blijkbaar nog een kopie bestaat bij de interne logistieke diensten van de belastingen.
  • Enkele dagen later laat Van Rompuy weten dat hij niets zal doen met die informatie van Anthonissen. Die laatste kan volgens Van Rompuy zelf melding maken van het bestaan van de kopie(en) tijdens de geplande hoorzitting van de onderzoekscommissie op vrijdag 21 oktober.
  • Vrijdag 21 oktober 2016. De krant de Tijd brengt ’s morgens het bericht dat het parlement kan beschikken over een kopie van de bestanden van Optima.
  • Vrijdag 21 oktober 2016. Verbijstering alom op de commissiebanken. De commissie van 21 oktober hoort Frank Philipsen in de voormiddag zoals gepland achter gesloten deuren. De geplande hoorzitting in de namiddag met Anthonissen gaat niet door.
  • Zaterdag 22 oktober 2016. De krant De Standaard brengt het bericht dat Frank Philipsen tijdens de zitting met gesloten deuren heeft verklaard dat hij alle Optima bestanden heeft laten wissen.
  • Donderdag 27 oktober 2016. Eric Van Rompuy zegt in de krant De Standaard dat zijn “Optima” commissie geen “Anthonissen” commissie zal worden. De hoorzitting met Anthonissen wordt verschoven naar 18 november.

Wat is er gebeurd en wat had er kunnen gebeuren? Na 3 oktober heeft Eric Van Rompuy discreet overleg gepleegd over wat hij moest aanvangen met de kopie van de Optima bestanden. Dat nieuws bereikt Frank Philipsen die besluit de bestanden te laten wissen. Op de zitting van 21 oktober kon Philipsen dan achter gesloten deuren bekend maken dat er geen kopieën meer waren. In de namiddag zou Anthonissen dan met het bericht komen dat er nog een kopie was waarmee hij voor de commissie meteen met de billen bloot zou komen te staan.