BBI vs Karel De Gucht: Cassatie

De GuchtBegin april moet gewezen Europees commissaris en liberaal politiek kopstuk Karel De Gucht zich verdedigen voor het Hof van Cassatie in zijn strijd tegen de Bijzondere Belastinginspectie (BBI). In december 2013 verklaarde het Gentse hof van beroep dat die dienst onrechtmatig toegang had gezocht tot de privé-rekeningen van De Gucht. De BBI was op zoek naar een storting van 1 miljoen euro op naam van De Gucht die dateert van 2005. De fiscus heeft de zaak nu naar de hoogste rechtsinstantie gebracht.Het dossier van Karel De Gucht bij de BBI gaat over een storting van 1,068 miljoen euro die plaatsvond op 27 mei 2005 op De Guchts toenmalige bankrekening bij Fortis. De fiscus ontdekte de storting in de herfst van 2011 bij een bankonderzoek. Op de storting zijn volgens de BBI ten onrechte geen belastingen betaald, wat De Gucht en zijn echtgenote Mireille Schreurs, politierechter, betwisten.

Het Gentse hof heeft zich niet over de grond van de zaak uitgesproken. De rechtbank stelde dat de belastinginspectie te weinig grond had om De Guchts bankrekeningen in te kijken. Door die procedurefout was ook het proces ten gronde, dat normaal in januari vorig jaar zou plaatsvinden, van de baan.

“De belangrijkste discussie voor het Hof van Cassatie zal nu gaan over de stelling van de fiscus dat het hof van beroep onvoldoende heeft gemotiveerd waarom de fiscus geen aanwijzingen van fraude had en dus geen bankonderzoek mocht uitvoeren”, zegt De Guchts advocaat, Victor Dauginet in de krant De Tijd. “Dat is volgens ons ‘de wereld op zijn kop’. Het hof oordeelde dat de fiscus te weinig in handen had en nu stelt de fiscus dat het hof dat oordeel onvoldoende gemotiveerd heeft. Zo probeert men de bewijslast om te draaien.”

Indien het Hof van Cassatie de belastinginspectie gelijk geeft, komt het dossier voor een ander hof van beroep, dit keer dat van Antwerpen of dat van Brussel.

Karel De Gucht is ondertussen bestuurder geworden bij de telecomgroep Proximus, voor meerderheid in handen van de Belgische overheid. Daarnaast is hij ook betrokken bij de groep Merit Capital.