Beaulieu groeit via overnames

BeaulieuDe textielgroep Beaulieu, in handen van de familie De Clerck, zag zijn geconsolideerde omzet in 2014 groeien van 1.501 miljoen euro tot 1.665 miljoen euro. Die groei komt voor een deel voort uit overnames die de groep realiseerde. De nettowinst, deel van de groep, bleef gelijk op 38 miljoen euro. Net als in 2013 betaalde Beaulieu 16 miljoen euro belastingen. De groep is sterk aanwezig in Oost-Europa en Rusland. De volatiele Russische roebel blijft dan ook een risico.Beaulieu realiseert haar groei voor een deel via nieuwe overnames. Eén van die overnames is een deelname van 75 procent in OPUS, een belangrijke distributeur van vloerbekleding in Rusland. Synergieën zijn gepland door het volledige gamma vloeren van Beaulieu aan te bieden via OPUS in heel Rusland. Een andere overname is het Spaanse bedrijf Doménech Hermanos, een belangrijke producent van technisch naaldvilt en kunstgras, bedoeld voor sportvelden en landscaping in Spanje. Beaulieu zal de producten van Doménech Hermanos integreren in haar activiteiten.

Beide overnames hebben slechts een impact op de helft van de jaarrekening van 2014. Het in 2013 overgenomen Italiaanse bedrijf Meraklon had dan weer een positieve impact op het volledige boekjaar. Meraklon is een producent van producten voor de hygiënemarkt zoals luiers en inlegkruisjes. Ook in China opende Beaulieu een fabriek voor de productie van technisch textiel. Naast technisch textiel en vloerproducten is Beaulieu ook actief als producent van polypropyleenkorrels.

Het vermogen van de familie De Clerck stijgt van 581 naar 636 miljoen euro. Daarmee stijgt ze vier plaatsen op de ranglijst om te eindigen op plaats 25.