Bekaert neemt Britse concurrent over

BridonDe West-Vlaamse staaldraadproducent Bekaert koopt de meerderheid in haar Britse concurrent Bridon. Bridon staat vooral sterk in bekabeling voor mijnbouw en scheepvaart en beschikt over elf productie-eenheden onder meer in de VS, VK, Duitsland, China, Indonesië en Nieuw-Zeeland. De meer dan 1.600 werknemers realiseerden vorig jaar een omzet van 350 miljoen euro. Bridon heeft zijn hoofdkwartier in de vroegere koolmijnstad Doncaster in South Yorkshire.



Bridon is op vandaag in handen van het Ontario Teachers’ Pension Plan, een Canadees pensioenfonds dat de pensioenen van meer dan 300.000 werkende en gepensioneerde leerkrachten uit de Canadese staat Ontario beheert. Bekaert koopt nu 67 procent in Bridon over van het fonds. De Canadezen worden met 33 procent de minderheidsaandeelhouder in de nieuwe groep.

Bekaert en Bridon zijn geografisch complementair op het gebied van staalkabels. Bekaert staat sterk in Latijns-Amerika, Canada en Australië, terwijl Bridon met zijn producten sterke posities heeft in Europa en de Verenigde Staten. Ook inzake producten is er een zekere complementariteit. Beide bedrijven maken kabels voor de mijnbouw, de olie- en gassector, kranen en infrastructuur, waarbij Bridon sterker aanwezig is in producten voor open mijnen, terwijl de kabels van Bekaert meer in diepe mijnen worden gebruikt.