Belastingvrijhaven maakt weg vrij voor grootste onderwaterstudio ter wereld (in Vilvoorde)

Een filmstudio van 1.450 m² groot, met een vrije hoogte van 14 meter onder de lichtgrid. In de studio bevindt zich een duiktank van 9 meter diep, met een wateroppervlakte van 1.250 m². 6.000.000 liter water met een temperatuur van 28 tot 32°C. Golven tot 1 meter hoog. Installaties voor regen, mist en wind. Dat zijn zowat de belangrijkste kenmerken van de nieuwe onderwaterstudio die de ondernemers Karen Jensen en Wim Michiels in Vilvoorde hebben voorgesteld. Meteen de meest performante onderwaterstudio ter wereld. Kostprijs: 23 miljoen euro. Hoe dat project mogelijk is? Dank zijn de tax shelter of belastingvrijhaven in de filmindustrie. En dank zij een duwtje in de rug van de Vlaamse regering van 1 miljoen euro.



Michiels en Jensen zijn al langer actief in de filmindustrie met hun bedrijf Lites. Maar nu wagen ze echt wel een sprong in de diepte. Hun nieuwe studiocomplex in Vilvoorde omvat naast de onderwaterstudio ook twee klassieke studio’s met 14 meter vrije hoogte, decorateliers, kleedkamers, restaurant, kortom, alles wat je nodig hebt voor een deftige filmproductie. Voor het koppel is het een beetje erop of eronder. De bouw van het complex slorpte hun hele vermogen van enkele miljoenen euro’s op. Daarbovenop komen nu nog enkele zware bankleningen.

Dit project was er nooit gekomen zonder het bestaan van de zogenaamde “tax shelter” in de filmindustrie. Via dit systeem kunnen bedrijven tot maximum 750.000 euro vrijstelling op hun belastingen krijgen. Ze moeten daarvoor tot 210.000 euro filmproducties voorfinancieren. Een return dus van 350 %. Vele miljoenen zijn al in stilte op die manier naar de Vlaamse en Belgische filmindustrie gevloeid. Lites hoopt dat deze incentives ook de financiering van hun nieuwe complex helpen ondersteunen. Via het Vlaams Agentschap innovatie en ondernemen Vlaio kwam de Vlaamse regering alvast met 1,1 miljoen euro subsidies over de brug.