Belfius Art: de grootste kunstcollectie die tot nu toe alle financiële stormen doorstond

Een ‘still’ uit de virtuele galerij van Belfius.

Met 4.300 kunstwerken die tot vijf eeuwen terug gaan moet het de grootste private kunstcollectie in België zijn. En meteen één van de 100 belangrijkste wereldwijd. De Belfius Art Collection is gegroeid uit de kunstverzameling die werd opgestart in het vroegere Gemeentekrediet onder impuls van haar toenmalige topman François Narmon. De collectie overleefde de omvorming van het Gemeentekrediet in het Frans-Belgische Dexia én de bankencrisis in 2008. Nu wordt ze gevrijwaard van buitenlandse overvallers bij een eventuele beursintroductie van wat nu nog de staatsbank Belfius is. En ook de Arco-coöperanten kunnen er niet aan. Eind deze maand is een nieuwe selectie uit de collectie te bezichtigen.Het was één van de grote bezorgdheden bij een aantal insiders in 2008. Wat zal er gebeuren met de kunstcollectie van wat toen nog de bank Dexia was. De bank, historisch verankert in de lokale besturen, maakte slagzij en dreigde te zinken. Via overheidstussenkomsten werd de bank en meteen de kunstcollectie gered. Dexia werd Belfius en kwam stilaan terug op krachten. Zo ook de collectie. De voorbije jaren waren gemiddeld drie nieuwe stukken per jaar gekocht. Daarbij werken van Michaël Borremans, Koen van den Broek en Arne Quinze bij wie de bank recent een installatie bestelde. (Lees verder onder de foto)

‘Roger en Zulma op bezoek’, een hyperrealistisch werk van Antoon de Clerck uit 1974, onderdeel van de Belfius Art Collection.

De kunstcollectie is nooit helemaal zonder commerciële bijbedoelingen geweest. Het Gemeentekrediet kon de waarde van de werken inbedden als onderdeel van haar verzekeringswaarborgen. François Narmon vond destijds in Albert Frère een bevriende zakenrelatie met dezelfde voorliefde voor investeringen in kunst. Nu gebruikt Belfius ze als een strategisch instrument in haar privaat vermogensbeheer. Vermogende klanten kunnen advies krijgen bij de uitbouw van hun eigen kunstcollectie. En tweemaal per week ontvangt de bank op de 32ste verdieping van haar Belfius Toren in het centrum van Brussel een selectie van klanten die zijn doorgestuurd door filialen in de provincie. Het is ook op die 32ste verdieping dat nieuwe selectie wordt opengesteld. Die is enkel te bezoeken na inschrijving. U wordt dan meteen ook geïnformeerd over de commerciële acties van de bank. Dat moet u er bij nemen.