Belfius redt Cercle de Lorraine

Baudouin Velge, voorzitter van de Cercle de Lorraine
Baudouin Velge, voorzitter van de Cercle de Lorraine

De overheidsbank Belfius redt de Franstalige zakenclub Cercle de Lorraine van de ondergang. Cercle de Lorraine keek aan tegen de terugbetaling van een obligatielening die niet kon worden waargemaakt. De obligatiehouders leveren nu een stuk in en Belfius past de rest bij. De zakenclub breekt ook definitief met de oprichter van de club, Stéphan Jourdain. Voorzitter Baudouin Velge ziet zijn positie versterkt. Belfius krijgt een vertegenwoordiger in de raad van bestuur. Cercle de Lorraine telt 1.600 leden, hoofdzakelijk Franstalige ondernemers en bankiers.



Cercle de Lorraine overleeft momenteel dank zij een obligatielening van 5 miljoen euro, geld dat vier jaar terug werd opgehaald bij sympathisanten van de club zoals Maurice Lippens en Philippe Bodson. Maar die kregen daarvoor wel een interest van 8 procent. Dat bleek niet langer haalbaar. Voorzitter Baudouin Velge werkte daarop een reddingsplan uit. De looptijd van de lening wordt verlengd tot 10 jaar en het rendement wordt teruggebracht van 8 naar 2,75 procent. Beter dat dan niets, moeten de obligatiehouders hebben gedacht waarop 80 procent van hen het voorstel goedkeurde. Belfius komt tussen als nieuwe financier en krijgt met Dirk Gyselinck een vertegenwoordiger in de raad van bestuur.

Stéphan Jourdain en drie van zijn medestanders (zijn schoonbroer, een neef en een vriend) verlaten de raad van bestuur. Daarmee is de band tussen Jourdain en de Club definitief doorgesneden. Volgens de krant L’Echo houdt Jourdain wel nog 2 miljoen euro over aan zijn uitstap. De Cercle de Lorraine wil nu ook meer beroep doen op sponsors. Belfius en Audi zijn de eerste die instappen. Cercle de Lorraine is gevestigd in het hotel de Merode, recht tegenover het Justitiepaleis in het hart van Brussel.