Belgen behoren tot de rijkste wereldburgers

Beurs van BRusselDe Belgen hebben in het eerste kwartaal hun financiële vermogen met 27,9 miljard euro zien groeien naar een record van 972,6 miljard. Die forse toename is bijna volledig toe te schrijven aan de stijging van de aandelen- en obligatiekoersen.’De bezitters van Europese en buitenlandse aandelen hebben zeer sterk geprofiteerd van de algemene stijging van de beurskoersen en de appreciatie van de belangrijkste valuta’s tegenover de euro’, zegt de Nationale Bank. De cijfers worden geventileerd door de krant De Tijd.



Volgens die krant zullen de voorstanders van een vermogensbelasting deze nieuwe cijfers over het vermogen wellicht op tafel leggen tijdens de discussie over de geplande taxshift. De federale regering wil nog deze maand een akkoord bereiken over een verschuiving van de belastingdruk. Ze wil de lasten op arbeid verlagen en als compensatie de lasten op consumptie, milieuvervuiling en inkomen uit vermogen optrekken.

Vraag blijft natuurlijk hoe stabiel vermogenswinst is om een belasting op te baseren. Een meerwaarde van 24,7 miljard euro op beleggingen in amper drie maanden is uitzonderlijk. De markt is nu al gedeeltelijk op zijn retour. Ook de huizenprijzen tonen een dalende tendens. De gemiddelde Belg heeft een nettovermogen inclusief vastgoed van bijna 190.000 euro. Het gemiddelde gezin bezit 442.000 euro. Daarmee behoren de Belgen tot de rijkste wereldburgers. Die rijkdom is wel niet gelijk verdeeld. De 10 procent rijkste gezinnen bezitten 44 procent van het totale vermogen. Ongeveer twee derde van de Belgen heeft een vermogen dat lager is dan het gemiddelde.