Belgische eWON is goed voor 30 mln euro

HMSDe Zweedse beursgenoteerde groep HMS, specialist in ’the internet of things’, legt 30 miljoen euro op tafel om het Belgische bedrijf eWON uit Nijvel over te nemen. eWON ontwikkelt industriële routers die toelaten machines van op afstand te bedienen. Serge Bassem en Pierre Crockaert, oprichters van eWON, incasseren 20 miljoen euro in cash en 10 miljoen euro in HMS-aandelen. Ze blijven beide ook na de overname aan boord van het bedrijf.eWON is een snel groeiend bedrijf actief in een specifiek deelsegment van internet. Via de routers van eWON zien of horen verantwoordelijken voor productieprocessen onmiddellijk wanneer er iets fout gaat met hun productie. Voorbeelden van toepassingen die eWON realiseerde zijn onder meer de bakprocessen van de industriële bakkerij Bakkersland, het besturen van waterpompen in Namibië voor het bedrijf Proaqua of nog het opvolgen op afstand van de cyclotrons die het bedrijf IBA produceert. Baseline van eWON luidt: ‘Machines can talk’

Met dat alles realiseerde eWON in 2014 een omzet van meer dan 12 miljoen euro, goed voor een cash flow van 2 miljoen euro. Voor 2015 stijgt de omzet naar 15 miljoen euro en de cash flow naar 3 miljoen. Producten van eWON worden verkocht in 45 landen. Het bedrijf telt 57 werknemers waarvan 13 ingenieurs die zich toeleggen op de ontwikkeling van nieuwe producten. Een nichespeler dus die in het oog liep van het Zweedse HMS.

Die betalen 30 miljoen euro voor de volledige overname van eWON. 60 Procent van de eWON aanderlen nemen ze over van Bassem en Crockaert, 40 procent krijgen ze in handen via de overname van de bvba FAR, een holding die eveneens werd gecontroleerd door beide oprichters. Na de overname zullen Bassem en Crockaert 1,63 procent in handen hebben van HMS.