Bernard Majoie: mecenaat buiten categorie

Bernard Majoie stond 30 jaar aan het hoofd van het Franse farmabedrijf Fournier. Hij bouwde de groep uit tot een multinational en lanceerde het cholesterol blockbuster geneesmiddel Crestor. Uiteindelijk werd Fournier voor 1,5 miljard euro verkocht aan de Belgische groep Solvay. Majoie, die al jaren in Ukkel woont, passeerde mee langs de kassa. Met zijn stichting Fondation Fournier-Majoie investeert hij 20 miljoen euro in kankeronderzoek aan hoofdzakelijk Vlaamse universiteiten.



De naam van de stichting alleen al, Fondation Fournier-Majoie, zegt veel over de ondernemer en wetenschapper Bernard Majoie. Het bedrijf Fournier investeerde geen euro in de stichting en toch draagt ze haar naam. Een eerbetoon aan het bedrijf waar ik zoveel leerde, zegt Majoie daarover. Maar hij gaf het bedrijf ook veel terug. Majoie stond 30 jaar aan de leiding van Fournier in het Franse Dijon. Hij bouwde het bedrijf uit van een KMO tot een groep met 4.000 mensen. Zijn cholesterolremmer Crestor stond ooit voor een omzet wereldwijd van 1 miljard dollar. Ondernemerschap staat dan ook centraal bij de 78-jarige Majoie, naast wetenschappelijk onderzoek.

Aan de Gentse universiteit ontwikkelde een team vorsers met de steun van Majoie een biomerker om de juiste behandeling voor een neuroblastoom, een zeldzame kanker bij kinderen, te bepalen. Majoie en zijn stichting investeerden in drie start-ups. Hij ondersteunde de opstart van Biogazelle (gentechnologie voor kankerdiagnose) en CamelIDS (radiofarmaceutische medicijnen om kanker heel gericht te behandelen). Esperity is een onlineplatform voor kankerpatiënten waar ze contact leggen met lotgenoten. Veel commercieel succes, en dus financiële return, heeft Majoie nog niet gehad met zijn stichting. “Als we zo blijven voortdoen, bestaat het fonds binnen vijf jaar niet meer. Het rendement op onze investeringen is niet van die aard dat we kunnen blijven investeren in projecten.” zo zei hij vorig jaar in een interview.  Zijn zoon Jérôme staat mee aan het hoofd van de stichting.