NIEUW + UPDATE – Bernard Marchant grijpt de macht bij De Tijd (en VUB-rector Caroline Pauwels wordt bestuurder)

(Foto: YouTube / Orange)

Bernard Marchant, de CEO van de Franstalige mediagroep Rossel, wordt de nieuwe CEO van de groep Mediafin. Die laatste overkoepelt de economische kranten De Tijd en L’Echo. Mediafin was het ultieme losgeld dat Christian Van Thillo betaalde aan de familie De Nolf om hun belang in de commerciële TV-groep VTM over te nemen. Van Thillo droeg in die overeenkomst 50 % van Mediafin over aan Roularta, het mediabedrijf van de familie De Nolf. De andere 50 % van Mediafin was en is in handen van de Franstalige mediagroep Rossel, bekend van de krant Le Soir. Blijkt nu dat Rossel CEO Bernard Marchant er is in geslaagd met de transactie Van Thillo-De Nolf de macht bij Mediafin te grijpen en CEO van de groep te worden. VUB-rector Caroline Pauwels is benoemd tot onafhankelijke bestuurder van Mediafin.Roularta en Rossel zijn in dit kleine land geen onbekenden voor elkaar, maar beide groepen hebben ook operationele banden. Zo zijn ze samen eigenaar van Immovlan, de vastgoedzoekertjes website die de markteider Immoweb uitdaagt. Blijkbaar heeft Marchant het CEO-mandaat van Mediafin opgeëist vooraleer akkoord te gaan met de aandeelhouderswissel. Algemeen wordt aangenomen dat Roularta zal streven naar een optimalisering van zijn economische redacties bij de kranten de Tijd en L’Echo, de tijdschriften Trends/Tendances en de tv-zenders Kanaal Z/Canal Z. Die laatste vier behoren tot de Roularta-groep. De benoeming van Marchant kan dan ook enigszins verrassend overkomen. Tot aan de verkoop van Mediafin was het operationeel beleid in handen van de Persgroep van Van Thillo.

Nog met de aandelenwissel heeft Eric Dejonghe ontslag genomen als onafhankelijk bestuurder van Mediafin. Dejonghe was in een vorig leven CEO van Barco en is een specialist in digitale media en applicaties. Hij wordt als onafhankelijk bestuurder door Roularta vervangen door Caroline Pauwels, rector van de VUB en mediaspecialiste.

UPDATE

Mediafin verduidelijkt dat in de nieuwe raad van bestuur Dirk Velghe voorzitter is en Bernard Marchant gedelegeerd bestuurder. Marchant was voordien voorzitter, hij gaat dus eerder een trapje naar beneden dan naar omhoog. Frederik Delaplace blijft CEO van Mediafin.