Besix-aandeelhouder Naguib Sawiris stapt massaal in goud (en mikt op Koreaanse jackpot)

Naguib Sawiris, één van de Rijkste Egyptenaren en 50 % eigenaar van de Belgische bouwgigant Besix, gaat de helft van zijn vermogen herbeleggen in goud. En dat vermogen wordt geschat op 5,7 miljard dollar. Sawiris verwacht dat de goudprijs blijft stijgen terwijl de overgewaardeerde aandelenmarkt zal crashen. De Egyptische miljardair hoopt ook op een Koreaans vredesakkoord. Sawiris investeerde gedurende 10 jaar in Noord-Korea, onder meer in een hotel en in telecom, wat hem de toorn opleverde van heel wat Westerse landen.



Sawiris lag aan de basis van Koryolink, de eerste gsm-operator in Noord-Korea. Hij bouwde er ook een hotel. De return van die investeringen kan hij echter niet omzetten in dollars of andere gangbare munten. Hij hoopt dat daar nu verandering in kan komen. Sawiris investeerde ook in andere minder evidente landen zoals Irak, Pakistan en Bangladesh. Voor het overige is hij minder optimistisch. Hij ziet een dreigende crisis in het Midden-Oosten. “En Mr. Trump help ook al niet.” aldus de Egyptenaar. Ook de situatie in Saoudi-Arabië beschouwt hij als onstabiel.

De vader van Naguib Sawiris maakte fortuin in de Egyptische bouwindustrie. Ondertussen diversifieerde de familie onder meer naar financiële diensten en mijnbouw. In een gesprek met Bloomberg Television zegt hij nu een deel van zijn investeringen te willen verleggen naar Latijns-Amerika en Oost-Europa. Samen met zijn broer wordt hij beschouwd als de Rijkste Egyptische familie.