Beursmalaise kost Patrick Solvay 36 mln euro

Solvay PatrickPatrick Solvay is de achterkleinzoon van Alfred Solvay, de broer van Ernest Solvay. Beide Solvay’s zijn de oprichters in 1863 van het chemiebedrijf Solvay, producent van soda en nu uitgegroeid tot een chemie multinational. Patrick Solvay is momenteel de grootste gekende individuele aandeelhouder van het bedrijf Solvay. Hij bezit 1,11 miljoen aandelen van Solvac, de familiale holding die 30 procent van Solvay controleert. Die aandelen zijn momenteel 89,5 miljoen euro waard. Begin december 2015 was dat nog 126 miljoen euro of 36 miljoen euro meer dan nu. Begin december 2015 is ook het moment waarop de 57-jarige vrijgezel en kinderloze Patrick Solvay zijn vermogen familiaal heeft verankerd in een naar hem genoemde stichting.De stichting omvat niet enkel een deel van zijn Solvac-aandelen ook de kunstcollectie en andere bezittingen van Patrick Solvay zijn er in ondergebracht, net zoals de Golf d’Hulencourt, het golfterrein dat in het bezit is van Patrick Solvay en dat is ingeplant in Genappe, op de terreinen van de familie Solvay.

Patrick Solvay kiest daarbij duidelijk voor een familiale verankering op lange termijn. Zijn vermogen kan enkel gaan naar afstammelingen in rechte lijn van zijn vader Pierre Solvay. Na zijn overlijden zijn dat in de eerste plaats de vier kinderen van zijn broer Denis. Zij worden automatisch bestuurder van de stichting na zijn dood. Ze moeten we drie onafhankelijke bestuurders in hun raad van bestuur opnemen en meerbepaald een jurist, een financieel specialist en een kunstkenner. Zelf koos Patrick Solvay twee extra bestuurders en wel de advocaat Philippe Bossard en Jean-Jacques Delori, een zakenpartner van Solvay en ook bestuurder van de Golf d’Hulencourt.

Patrick Solvay heeft de voorbije jaren zijn participatie in Solvac nog opgevoerd. In 2009 had hij nog 0,806 miljoen Solvac aandelen. Nu zijn dat er al 1,119 miljoen stuks. 10.000 daarvan werden ingebracht in de stichting die begin december 2015 werd opgericht. Dat gebeurde tegen een prijs van 113 euro per aandeel, gebaseerd op de toenmalige beurskoers. Als gevolg van het negatieve beursklimaat noteert Solvac nu nog slechts 80 euro. Solvac volgt daarmee de beurskoers van Solvay dat de voorbije weken zware klappen incasseerde op de beursvloer.

Naast de familie Solvay zijn ook de families Boël, Janssen, de Selliers de Moranville, Hankar en Delwart rechtstreeks verwant aan Solvay. Via huwelijksbanden zijn daar nog de families Davignon, Lippens en d’Oultremont bijgekomen. Alle families hebben samen 77,5 procent van het kapitaal van Solvac, dat meer dan 13.000 aandeelhouders van Solvay verzamelt.

Eén van die belangrijke families is de familie Janssen. Een grote tak van die familie zijn de nakomelingen van Eric Janssen. Hun vermogen zit verzameld in de NV Financière Eric Janssen. Eind vorig jaar heeft die zijn kapitaal verhoogd van 13,4 miljoen euro tot 76,9 miljoen euro. Blijkt dat Cyril Janssen de la Boëssière-Thiennes, de oudste zoon van Eric Janssen, een blok van 484.700 aandelen Financière de Tubize, goed voor 26,5 miljoen euro, heeft ingebracht. Ook dat is het gevolg van de keuze om het familiaal vermogen van de familie Eric Janssen te verankeren. Financière de Tubize controleert om en bij 34 procent van de multinational UCB.