Beyond the billion: meer dan 1 miljard dollar voor vrouwelijke ondernemers

Sarah Chen, drijvende kracht achter Beyond the billion.

Waarom zijn er zo weinig vrouwen aanwezig op uw lijst, horen wij regelmatig. Niet omdat er zo weinig vrouwelijke ondernemers zijn. Nog minder omdat er zo weinig vrouwen bij start ups zijn betrokken. Wel omdat de hele financieel-economische wereld nog steeds een mannenbastion is. En dat toont zich ook in de beslissingen. Bijvoorbeeld inzake toewijzing van durfkapitaal. Daar speelt een duidelijke gender ongelijkheid. De Amerikaanse investeringsmanagers Shelly Porges en Sarah Chen wilden dat veranderen. Ze leggen investeringsfondsen een charter voor waarbij gendergelijkheid een toewijzingscriterium wordt. Gestart in oktober 2018 hadden ze één jaar later 80 fondsen overtuigd, globaal goed voor een bedrag van 1 miljard dollar aan investeringen. Dit jaar willen ze over die grens gaan. “Beyond the billion”.Porges en Chen zouden geen managers zijn, zouden ze niet op cijfers terugvallen. Studies tonen aan dat start ups waarbij zowel mannen als vrouwen zijn betrokken 23 tot 63 % beter presteren dan start ups die enkel door mannen zijn gelanceerd. Nochtans is gendergelijkheid bij de meeste durfkapitalisten geen item. 

We zijn buitengewoon trots op de betekenisvolle toezeggingen van onze partner-venture-fondsen die zijn toegewijd aan het bevorderen van eerlijke toegang tot financiering voor door vrouwen opgerichte bedrijven.”, zei Sarah Chen bij het halen van de grens van 1 miljard dollar. “Fondspartners van over de hele wereld hebben hun steun toegezegd aan een gemeenschappelijk doel: steunen en opschalen van innovatieve bedrijven met vrouwelijke oprichters. De meer dan een miljard dollar die beloofd wordt om tegen het einde van 2020 te investeren, zal niet alleen een beslissende impact hebben op de vrouwelijke economie, maar ook op de economie als geheel, ook al levert het een extra rendement op voor investeerders.”

In eigen land haalde serie-ondernemer Conny Vandendriessche met haar vrouwenfonds “We are Jane” 53 miljoen euro op aan durfkapitaal. Daarmee wil Vandendriessche een tiental dossiers afronden. Maar de vrouwen in wie ze investeert moeten rolmodellen worden. Ze moeten aantonen dat vrouwen niet minder durven dan mannen. Integendeel. Ze durven verstandiger, anders en beter.

Vandaag 8 maart is internationale vrouwendag.

https://beyondthebillion.com/success-stories/