Bill Gates investeert in vegetarische hamburger

Bill Gates, nog steeds de Rijkste mens ter wereld, stapt in het kapitaal van Impossible Foods. Dat Amerikaans bedrijf produceert in Silicon Valley vegetarische hamburgers. Met Gates investeren ook Facebook-medeoprichter Dustin Moskovitz en enkele Aziatsiche fondsen in het bedrijf. Samen brengen ze 75 miljoen dollar aan. Impossible Foods gaat de verse middelen in eerste instantie gebruiken om zijn productiecapaciteit op te drijven.De hamburgers van Impossible Foods bestaan in hoofdzaak uit proteïnen afkomstig uit granen en aardappelen. De belangrijkste smaakmaker is heme, een afgeleide van hemoglobine dat uit soja wordt gefermenteerd. Het geeft niet alleen smaak maar ook kleur aan het “vlees”. Het vet in de hamburger is een combinatie van gefermenteerde kokosnootolie en sojabonen. Vet en kleur zijn twee essentiële bestanddelen voor een goede “veggie burger”. Zo benadrukt Impossible Foods dat hun hamburger echt sist wanneer hij wordt gebakken.

Impossible Foods wil nu zijn productie met een factor 25 opvoeren. De “Impossible burgers” zijn vandaag al in 50 restaurants beschikbaar in de VS. “Door onze productie op te krikken kunnen we binnenkort niet duizenden, maar miljoenen vleesloze burgers verkopen.”, zegt algemeen directeur David Lee in de Britse zakenkrant Financial Times.

In de VS zijn er meer bedrijven op zoek naar een lekkere vegetarische hamburger. Beyond Meat produceert ze al en onlangs kondigde Hampton Creek, dat vandaag al mayonaise zonder eieren maakt, aan eveneens een alternatieve burger te ontwikkelen.